Een lugubere vondst in Veghel. Midden op de Markt stuitten grondwerkers op de resten van drie skeletten. Ook de muur van een oude begraafplaats werd blootgelegd. Best bijzonder, vindt archeoloog Johan Verspay. De werkzaamheden op de Markt - ter vervanging van de waterleiding - liggen tijdelijk stil. ,,Toen we botresten aantroffen, is meteen onze opdrachtgever Brabant Water ingeseind”, zegt Marti Maas uit Geffen, grondwerker bij Timmermans Infra in Nuland. ,,Mijn collega’s meenden een schedel te herkennen, dus die dachten gelijk aan menselijke resten.”

Geen tanden en kiezen

De skeletten zijn inmiddels geborgen. Archeoloog en fysisch antropoloog Catelijne Nater van Antea Group gaat onderzoek doen naar gender, leeftijd en gezondheidstoestand bij het overlijden. ,,Helaas hebben we geen tanden en kiezen gevonden, want dna-onderzoek via het gebit heeft altijd de meeste kans van slagen.” Uiteindelijk rest de vraag wat met de stoffelijke resten moet gebeuren.

Verspay: ,,Ze kunnen worden geborgen in het provinciaal depot voor bodemvondsten. Maar waarschijnlijk ga ik de skeletten voordragen voor een respectvolle herbegraving.” Uit de aardlaag van het kerkhof kwamen ook nog tabakspijpjes, stukjes steengoed zoals kannetjes en een smeedijzeren nijptang tevoorschijn. Dieper onder het kerkhof werden nóg oudere resten aangetroffen. ,,Stukjes aardewerk uit de twaalfde of dertiende eeuw”, glundert Verspay. ,,Dat is de periode van de oudste teksten die we kennen waarin Veghel wordt genoemd.” Hoewel de handen jeuken om meer geschiedenis bloot te leggen, gaat dat niet gebeuren.

Catelijne Nater: ,,Wij hebben nu veiliggesteld wat verloren dreigde te gaan, maar de werkzaamheden aan de waterleiding moeten door. Bovendien liggen onze bodemschatten ondergronds goed geconserveerd. De technologie ontwikkelt zich razendsnel; over honderd jaar kun je waarschijnlijk veel meer informatie halen uit deze bodem. Dus voor nu: zand erover!”

Fragment uit de maandelijkse talkshow ‘Buurten’ van Omroep Meierij