Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband spreker bij Healthy Urban Future Event

9 oktober 2017

Als manager van de Topsport Community is Pieter van den Hoogenband de spin in het web tussen sport, het bedrijfsleven en de wetenschap. Op 9 november zal hij spreken tijdens het Healthy Urban Future Event van Antea Group en Croonenburo5.

Het verwezenlijken van een droom

Wat mij altijd van kleins af aan heeft gefascineerd zijn de Olympische Spelen. Dat begon als tienjarige met de spelen van Seoul, wat ik zag op TV. In 1992 was mijn vader daar als arts en dook Ellen van Langen het gat in een laatste bocht waardoor ze Olympisch goud won. Dat heeft me enorm geraakt en gesteund in het verwezenlijken van mijn droom om het zelf mee te gaan maken en ook te winnen. Atlanta was mijn eerste Spelen die ik meemaakte, toen werd ik vierde. De laatste Spelen waar ik bij was, was in Beijing.

Hoe organiseer je een Olympische Spelen in Nederland?

Ik vind het interessant hoe de Spelen zich door de jaren ontwikkeld hebben en om na te denken hoe deze er in de toekomst uit zullen zien. Zo ben ik ook getriggerd om te onderzoeken of het mogelijk is om de Spelen in Nederland te organiseren. Wat ik heel leuk vind, is om dat gegeven te gebruiken om de denkkracht van de mensen die er in Nederland zijn te bundelen en daar een fantastisch document van te maken.

Er zit altijd een plan achter de organisatie van de Olympische Spelen.

De Spelen draaien niet alleen om het genieten van sport op het allerhoogste niveau. Door de Spelen te gebruiken, zijn er allerlei urban varianten te bedenken van sporten die je de wijken in kunt trekken. Hierdoor kun je kinderen in aanraking brengen met sport en op een leuke manier mensen meer laten bewegen. Het gaat er om dat er vanuit de Spelen projecten ontstaan die niet stoppen na de Spelen.

Na de successen in Sydney kregen wij de kans om in Eindhoven een mooi duurzaam bad neer te zetten. Hiermee wilden we met name legacy achter laten om nieuwe generaties op weg te helpen en om nieuwe Olympische sporten in onder te brengen. Je hebt bij een zwembad een goede basis nodig om hard te kunnen trainen, maar ook ruimte nodig voor innovatie en de wetenschappelijke benadering van sport. Onder de tribune hebben we een 50-meterbad aangelegd met een lab erbij waarin wij allerlei testen kunnen doen met topsporters. Het is mooi om te zien dat daardoor weer andere wereldtoppers juist naar Eindhoven komen om daar te testen om technieken te verbeteren. Wat ze alleen niet in de gaten hebben is dat we deze toppers kunnen meten, waardoor onze data base meer power krijgt en wij dus meer leren van deze wereldtop. Die dynamiek is fantastisch.

"Tijdens het Healthy Urban Future Event vind ik het het fijnst om met de aanwezigen het gesprek aan te gaan en mooie anekdotes te delen."