Richard van Hooijdonk

Richard van Hooijdonk spreker bij Healthy Urban Future Event

9 oktober 2017

Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk neemt u mee naar een inspirerende toekomst waarin leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen. Hij zal 9 november spreken tijdens het Healthy Urban Future Event van Antea Group en Croonenburo5.

De gezonde stad wordt dé plek.

In 2050 woont niemand meer op het platteland en iedereen in de stad. Dit is een wereldwijde ontwikkeling. Je ziet dat grote steden steeds dichter bevolkt raken en veel vervuiling hebben. Met name in China en India en daar zijn gebouwen ontwikkeld die vervuiling uit de lucht kunnen scrapen. Er zijn steeds meer technologieën die dat mogelijk maken. Denk aan sensoren in waterleidingen in het veld op het gras of het veld in de lucht, waar we met nieuwe technologieën de lucht kunnen zuiveren. Als je in een bos woont, reinigt de omgeving zichzelf, maar in de stad heb je dat niet. De stad van de toekomst wordt een uitdaging. Er is steeds meer schaduw in de stad en te weinig groen. Dat is is niet gezond. Ook rijden er te veel auto’s. Daar moeten we echt iets aan doen. Je moet de stad opnieuw gaan duiden. En daar zijn Antea Group en CroonenBuro5 ook volop mee bezig.

Sensoren en camera’s zijn het fundament van de slimme en gezonde stad.

De slimme stad meet eigenlijk alles. Die laat plekken zien waar ongelukken gebeurd zijn, die laat plekken zien waar het vies is. In Los Angeles laten ze met behulp van sensoren en telefoons vieze buurten in kaart brengen, waardoor je realtime weet welke buurten vies en schoon zijn. Stoplichten kijken mee omdat ze slim zijn. Het wordt één voorspelbare stad, omdat we daarmee dingen kunnen meten en voorspellen. Tesla kan voorspellen dat er over twintig seconden een enorme botsing voor mij gebeurt waardoor mijn auto op tijd stopt. De voorspelbare stad gaat over vervoer, veiligheid, schoonheid, en over prullenbakken die pas worden geleegd als de sensor ziet dat die vol zijn. Nu rijdt driekwart van de vuilniswagens voor niks, omdat de prullenbakken niet vol zijn.

Als futurist moet je de hele dag om je heen kijken en er gebeurt gewoon heel veel.

Als futurist probeer ik voortdurend cross-sectorale verbanden te leggen. Niet alleen het op een rij zetten van wetenschappelijke feiten, maar het combineren van trends en ontwikkelingen en daar dan weer een verhaal van maken wat je eigenlijk niet verwachtte. Dat is echt leuk om te doen. Het mooiste aan mijn rol als spreker vind ik het als mensen door mij als futurist ook het licht zien. Dus als mensen in beweging komen. Als ze inzicht krijgen en er echt iets mee gaan doen.

"Healthy Urban Future is hierbij hét thema voor mij."