In een wereld waar maatschappelijke uitdagingen steeds groter en complexer worden, staat de ingenieur van de toekomst voor een onmisbare rol. Alle grote maatschappelijke uitdagingen van dit moment zijn terug te brengen tot ruimtelijke uitdagingen. Ingenieurs zijn altijd in staat geweest de wereld te veranderen en zullen zich nu ook blijven vernieuwen. Nieuwsgierigheid is hierbij de sleutel.

Dit interview verscheen in De Ingenieur, september 2023 - Daan Stolker, adviesgroepmanager Digitale Ruimte

Datagestuurde professional

Digitalisering is een niet te onderschatten kracht die de ingenieur van de toekomst in zijn voordeel moet gebruiken. Het vermogen om data te begrijpen en effectief te benutten, zal essentieel zijn voor het vinden van slimme oplossingen en waardevolle inzichten. De ingenieur moet zichzelf omarmen als een datagestuurde professional en bedreven worden in het verzamelen en analyseren van relevante data en het toepassen van vernieuwende technologieën.

Onderlinge samenwerking van disciplines en systemen

Daarnaast zal de ingenieur steeds meer deel uitmaken van een groter systeem. In plaats van voornamelijk bezig te zijn met nieuwe inrichtingen, zal hij zich meer concentreren op optimalisatie. De impact van het werk reikt verder dan ooit tevoren en vereist een goed begrip van de onderlinge samenhang van disciplines en systemen. Een oplossing in de ene maatschappelijke uitdaging kan een probleem worden in de volgende. Inzicht in de consequenties is cruciaal.

Benieuwd naar onze vacatures op het gebied van data, digitale ruimte en ICT?

Bron van ontwikkeling technologieën

Digitalisering zal zeker bepaalde aspecten van het ingenieurschap overnemen, maar dit is een kans, geen bedreiging. De ingenieur van de toekomst zal profiteren van de ondersteuning van technologie en tooling, waardoor hij zich kan richten op meer complexe en creatieve uitdagingen. Samenwerken met geavanceerde technologieën zal leiden tot efficiëntie en innovatie, waardoor ingenieurs een veel grotere impact kunnen hebben dan voorheen. Sterker nog, de ingenieur zal aan de bron staan van de ontwikkeling van deze technologieën. Zij hebben immers de kennis die cruciaal is om aan te sluiten bij de vraagstukken.

Aandacht voor digitale vaardigheden

Het technische onderwijs moet zich aanpassen aan deze veranderende eisen. Specialisatie kan worden opgebouwd door langdurige projecten binnen bepaalde thematieken. Tegelijkertijd moeten opleidingen aandacht besteden aan de digitale vaardigheden die nodig zijn om het potentieel van data en technologie te benutten. Hierdoor kunnen ingenieurs zich aanpassen aan verschillende uitdagingen en multidisciplinair werken.

Digitalisering biedt schat aan mogelijkheden

Er is geen reden tot twijfel over de toekomst van het ingenieursvak. De uitdagingen worden groter, maar dat biedt juist kansen. Digitalisering zorgt voor een schat aan mogelijkheden voor de ingenieur van de toekomst. Het vermogen om domeinkennis vast te leggen in digitale producten en oplossingen betekent niet dat ingenieurs overbodig worden; integendeel, het stelt ze in staat om op grotere schaal impact te hebben en hun expertise te vergroten.

Kracht van data, tooling en technologie benutten

Om de ingenieur van de toekomst te worden, moeten we nieuwsgierigheid en leergierigheid omarmen. Ons blijven verwonderen. We moeten openstaan voor verandering, wendbaarheid cultiveren en technologie omarmen als een bondgenoot. De ingenieur van de toekomst zal niet alleen de wereld veranderen, maar ook een visionair zijn die de kracht van data, tooling en technologie benut om een duurzame en welvarende toekomst te creëren voor ons allemaal.