Eind oktober 2018 startten we samen met Cybe Construction een pilot om 3D-geprinte betonnen bruggen tot een serieus alternatief te maken voor traditionele bruggen. Een veelbelovende innovatie: een 3D-geprinte betonnen brug zónder wapening. Het afgelopen jaar werd achter de schermen hard gewerkt om deze techniek te verfijnen. Auke Jan Andringa, destijds adviesgroepmanager bij Antea Group, lichtte de stand van zaken toe in vakblad OTAR.

Nieuwe mogelijkheden met 3D-printing

De techniek van 3D-printen zet de manier waarop we bruggen bouwen op z’n kop, voorspelde Andringa vorig jaar. Gedurfd, maar zeker niet overdreven. Zo zijn de eerste use cases al in de maak. In Nijmegen legt BAM een 3D-geprinte voetgangersbrug aan, naar ontwerp van Michiel van der Kley. En de twee galerijflats in Den Helder die werden verfraaid met Gaudí-achtige balkons tonen aan dat je met 3D-betonprinten een heel nieuw register aan mogelijkheden opentrekt.

Vormvrijheid

In een jaar tijd is de techniek van 3D-printing in een stroomversnelling geraakt, constateert Andringa. “De projecten in Nijmegen en Den Helder laten zien dat 3D-printing niet alleen een volwaardig én veilig alternatief is, maar dat het ook waarde toevoegt. Dit komt vooral door de vormvrijheid die 3Dprinting biedt. Deze feature gebruiken we nu vooral om constructies fraaier te maken. Maar vormvrijheid betekent ook dat je nog veel verfijnder kunt ontwerpen.”

We gebruiken te veel beton

En deze stap is interessant, want we gebruiken volgens Andringa nog altijd te veel beton in onze bruggen. Daarom is Antea Group volop bezig geweest om de engineering te verfijnen. “Nu wordt elke brugcomponent hetzelfde uitgevoerd. Maar niet elk onderdeel van een brug hoeft even sterk en zwaar te zijn om als geheel tóch aan de constructieve veiligheid te voldoen.”

Lees het volledige artikel