Het coronavirus maakt ons leven ingewikkeld. Met elkaar gaan we op zoek naar ideeën voor herstel en vernieuwing. Dat doen we door in gesprek te gaan. Groepsgesprekken met burgers, overheid en bedrijven. Elkaar inspireren. Zo is Watisjouwidee.nl ontstaan, een initiatief van de Rijksoverheid. Wat is voor jou in de knel gekomen? Wil je dat herstellen? Wat is daarvoor nodig? Wie heb je nodig? Onze CEO Tanja Lendzion is geïnterviewd en schuift binnenkort aan bij één van de dialoogtafels om in gesprek te komen met inwoners, vertegenwoordigers van organisaties en wetenschappers.

Tanja Lendzion, CEO Antea Group Nederland: “Thuiswerken was lang niet altijd ideaal. Mijn wifi viel af en toe weg. Bij videobellen kwam ik continu in ‘freeze’ tijdens gesprekken. Daar was ik helemaal klaar mee. Ik heb een internetkabel van de meterkast via de trap naar mijn werkkamer getrokken. Niet fraai. Mijn partner was niet blij met deze oplossing.”

Nieuwe oplossingen

“De vermenging van werk en privé is lastig, dat is duidelijk. Ik heb bijvoorbeeld een collega met drie kinderen, een hond en een kat thuis. Die heeft het afgelopen jaar in de spitstijd van zijn leven gewerkt! Hij heeft besloten dat hij een werkplek in de tuin wil, een tuinhuisje met een raam en een bureau erin, zodat hij daar rustig kan werken. Zo ontstaan nieuwe oplossingen.”

Thuiswerkplek

“De 1.600 medewerkers van Antea Group werkten nooit thuis. Van de ene op de andere dag moest 70% thuis gaan werken. Wij hebben alle medewerkers een thuiswerkplek aangeboden: een bureau, stoel en scherm. Ook maken we nu andere afwegingen: voor een vergadering of overleg van één uur, gaan we niet meer twee uur in de auto zitten. We hoeven elkaar echt niet iedere dag te zien, dat was dé grote eyeopener van 2020. Afgelopen jaar was een goed jaar met dezelfde productiviteit en het laagste ziekteverzuim van de afgelopen jaren. Dat zet mij wel aan het denken. Medewerkers krijgen er stress van dagelijks in de file te staan. We zullen in de toekomst standaard een á twee dagen thuis werken; dat betekent minder verkeer op de weg en niet meer twee uur in de file."

In verbinding en beweging blijven

“Om in verbinding met elkaar én in beweging te blijven, hebben we een Estafette Challenge bedacht en 1,5 meter estafettestokken gemaakt. Onze medewerkers brengen die lopend naar elkaar toe. Er zijn wandel- en fiets-ontmoetingen in de bossen. Prachtig, creativiteit ontstaat immers niet op kantoor.”

Over: watisjouwidee.nl

De Rijksoverheid organiseert tot eind mei groepsgesprekken, de zogenoemde dialoogtafels. Overheid, bedrijven, de wetenschap en burgers gaan met elkaar in gesprek om beter uit de crisis te komen. Daarvoor zijn ideeën voor herstel en vernieuwing nodig. Hoe behouden en versterken we de goede dingen en hoe bieden we problemen het hoofd? Samen maken we onze samenleving weer sterker.