Recent bracht TNO het Prognoserapport Vernieuwingsopgave uit. Het rapport bevestigde welke opgaven op infrabeherend Nederland afkomen. Centraal daarin staat de vervanging, renovatie en vernieuwing van bestaande infrastructuur. Opvallend was de constatering dat veel beheerders nog niet beschikken over een goede prognose van hun opgave. Én dat bestaande prognoses voor verbetering vatbaar zijn. Afgelopen jaren heeft Antea Group voor verschillende gemeenten en provincies prognoses opgesteld. Op basis van onze ervaringen hebben we vijf tips voor beheerders die aan de slag willen om een prognose op te stellen of hun bestaande prognose te verbeteren.

1. Start vandaag met de vervangingsopgave

De basis voor een prognose zijn de gegevens van je areaal. Hoe beter deze op orde zijn, des te beter lukt het een goede prognose op te stellen. Maar ook als gegevens niet volledig op orde zijn, is het opstellen van een voorspelling zinvol. Juist omdat je aan de slag gaat, krijg je een duidelijk beeld van wat er al is en wat nog ontbreekt. Dat geeft je een mooi startpunt om gegevens beter op orde te brengen.

2. Gebruik consistente uitgangspunten

Areaalgegevens zijn zelden compleet, dus zijn aannames nodig. Dat is niet erg, maar zorg dat ze consistent en uitlegbaar zijn. Kies duidelijke en logische uitgangspunten over bijvoorbeeld kostprijzen en levensduren. Met een goede set uitgangspunten stel je relatief snel een prognose op. Bovendien is op die manier beter navolgbaar hoe de prognose is opgesteld.

3. Heb oog voor de context en omarm maatwerk

Elk gebied is uniek. Hoewel kentallen voor kosten en levensduren kunnen helpen om een prognose op te stellen, is het ook nodig om oog te hebben voor de specifieke kenmerken van een areaal. In een historisch centrum is bijvoorbeeld vervanging niet altijd mogelijk en zal eerder worden gekozen voor duurzaam herstel. Op andere plekken kan een combinatie worden gemaakt met de programmering van groot onderhoud aan wegen en vaarwegen.

Vernieuwing van infrastructuur gaat niet alleen om het vervangen van de bestaande functionaliteit. Investeringen in bestaande infrastructuur zijn hét moment om deze te vernieuwen en om werk te maken van digitalisering en verduurzaming. Als je die slechte brug gaat vervangen hou je natuurlijk al rekening met het huidige gebruik. Maar denk ook aan het aanbrengen van een faunapassage of het aanpassen van de doorvaart zodat het water recreatief gebruikt kan worden. Door oog te hebben voor de context en maatwerk toe te passen waar dat kan, draag je bij aan het toekomstbestendig maken van het werkgebied. Daar heb je later als beheerder profijt van.

4. Communiceer over de vervangingsopgave

Een prognose is mooi, maar hoe ga je hiermee verder? Wat betekenen de getallen en overzichten, wat kun je hiermee als beheerder en wat is de boodschap aan het bestuur? Een overzichtelijk rapport en een duidelijke visualisatie of presentatie helpen om het verhaal over jouw opgave te vertellen en de benodigde (financiële) middelen te reserveren. Communiceer naast de vervangingsopgave ook over wat je niet doet. Maak onderscheid tussen de opgave en het programma door: ‘dat wat je moet/wilt doen’ en ‘dat wat je kan doen’.

5. Gebruik de kracht van herhaling

Een prognose is een startpunt. Maar de staat van je assets, het gebruik ervan en de omgeving veranderen. Net zoals het nodig is je areaal periodiek te inspecteren, is het nodig om de prognose periodiek te herzien, om te kijken of het nog klopt met de werkelijkheid.

Met steeds betere areaalgegevens maak je een specifiekere en betere prognose. Zo maak je de prognose steeds een stapje beter en krijg je beter grip op jouw vervangingsopgave. Door de prognose periodiek bestuurlijk te agenderen, blijft de opgave leven en relevant tijdens belangrijke mijlpalen in de (jaarlijkse) besluitvorming.

Waardegestuurde scenario’s vervangingsopgave

Maar hoe ga je verder? Voor opgaven op de korte termijn is het zaak die voor te bereiden, bijvoorbeeld door in een variantenstudie verschillende oplossingen te vergelijken. Met als uitdaging om zo goed mogelijk rekening te houden met bekende ontwikkelingen en de context. Voor de middellange en lange termijn heeft het zin om gestructureerd de vervangingsopgave en verwachtingen over het gebruik en over de omgeving in beeld te brengen.

Het gaat niet om een exact antwoord, maar om het krijgen van een overzicht over wat al wel en wat nog niet bekend is, oftewel: waardegestuurde scenario’s. Vanuit deze scenario’s zoom je in op de grootste risico’s: grote kostenposten, gebieden waar opgaven samenkomen of ontwikkelingen die een grote impact kunnen hebben. Met deze waarde gestuurde scenario’s in de hand houd je als beheerder grip op de vervangingsopgave.

We helpen je graag

Van Leeuwarden tot Oss: overal in Nederland werken onze ingenieurs en adviseurs aan de vervangingsopgave. Met onze kennis van techniek, projectmanagement en assetmanagement helpen we opdrachtgevers om op een effectieve manier invulling te geven aan de vervangingsopgave

Heb je een vraag aan ons? Stel hem eenvoudig!

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring