Van Coca Cola tot Heineken: binnen de Beverage Industry Environmental Roundtable (BIER) bundelen 17 toonaangevende drankenbedrijven hun krachten om de sector te verduurzamen. Antea Group is sinds de oprichting (2006) betrokken bij deze mondiale coalitie. Ook vanuit Nederland helpen wij de leden van BIER om positieve milieuverandering tot stand te brengen.

Watervraagstukken, recycling, duurzame landbouw: er zijn veel thema’s waarmee de drankensector wereldwijd milieu-impact kan maken. “BIER biedt de aangesloten multinationals een platform om hierover kennis uit te wisselen, best practices te delen en gezamenlijke strategieën te ontwikkelen. Als onafhankelijke partij faciliteren wij deze technische coalitie en de werkgroepen die hieruit zijn ontstaan”, vertelt Inez Prosee. Zij is samen met haar collega Marijke Frielink vanuit Nederland betrokken bij BIER.

Coolition voor verduurzaming koeling

Eén van de werkgroepen die wij vanuit Nederland ondersteunen is de ‘Coolition’. Prosee: “De milieu-impact van commerciële koelapparatuur (voor het koelen van blikjes en flesjes) is enorm. De Coolition onderzoekt hoe de branche die impact kan verkleinen.” Een grote klus. “Wereldwijd gaat het om miljoenen koelsystemen. Denk aan de koeling in supermarkten, maar net zo goed de koelkast naast het mangotentje op Bali. Wil je hier stappen zetten, dan heb je de hele keten nodig.”

Via de Coolition aan de slag met de wereldwijde milieu-impact van commerciële koelapparatuur

Verduurzaming op drie fronten

In twee jaar tijd groeide de werkgroep uit tot een heuse coalitie van ruim veertig deelnemers. Naast BIER-leden gaat het om fabrikanten van koelapparatuur en leveranciers van componenten. “Dankzij die ketensamenwerking wil de Coolition op drie fronten verduurzamen. Door het verbeteren van de energie-efficiëntie, het vergroten van circulariteit én dankzij standaardisering van normeringen en wetgeving.”

Conferentie in Amsterdam

De Coolition was het resultaat van een conferentie in Amsterdam, gehost door Heineken. “Dit resulteerde in een waardevolle discussie tussen drankenindustrie en fabrikanten.” Inmiddels is een tweede bijeenkomst – in Leuven en gehost door AB InBev- gehouden. “Hier hebben we concrete oplossingsrichtingen verkent. Denk aan de mogelijkheden om de verschillende eisen en testprocedures die drankenfabrikanten hanteren te standaardiseren. Dit biedt leveranciers ruimte om te innoveren en te werken aan energie-efficiëntie.”

Corporate Sustainability Reporting Directive

Binnen het BIER-platform is Antea Group een belangrijke schakel. “Juist als onafhankelijke partij zijn wij in staat om bedrijven – die vaak elkaars concurrenten zijn - te verbinden, sessies te leiden, data te verzamelen en uitkomsten te bundelen. Dit doen wij niet alleen voor de Coolition. We faciliteren bijvoorbeeld ook een werkgroep die focust op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hierin onderzoeken bedrijven hoe ze deze EU-richtlijnen kunnen implementeren.”

Het is een rol die goed past bij de ambitie van Antea Group om wereldwijd bij te dragen aan duurzamere leefomgeving. Frielink: “De dranken- en voedselindustrie is van enorm belang in de mondiale verduurzamingsopgave. Via BIER helpen wij de sector om stappen te zetten én de vaart erin te houden. Voor ons is het een prachtige kans om meer inzicht te krijgen in de vraagstukken én de uitdagingen die wereldwijd spelen.”