Amsterdam heeft de ambitie in 2050 volledig circulair te zijn. Het slopen van 2 overbodig geworden bruggen is daarmee simpelweg geen optie. Hoe kunnen onderdelen van die bruggen worden ingezet voor andere doeleinden? Door ze circulair te hergebruiken! Binnenkort worden onder andere de brugliggers hergebruikt bij de nieuwe Fortbrug in Weesp. Naar verwachting zal de nieuwe brug begin 2025 gereed zijn.

Samenwerken voor hergebruik

Om het hergebruik van de brugonderdelen succesvol te laten verlopen, sloegen Antea Group, Gemeente Amsterdam, Nebest en Combinatie De Klerk – Hakkers de handen ineen. Pepijn Pekelharing, projectingenieur Kunstwerken bij Antea Group: “Samen met Nebest zitten wij ook in het consortium Closing the Loop. Gezien de toenemende mondiale schaarste van primaire grondstoffen, is het nu belangrijker dan ooit om het gebruik van grondstoffen terug te dringen en bestaande materialen zo veel mogelijk te hergebruiken. Dit project is een mooie pilot waarin we waardevolle ervaringen opdoen."

Hergebruikpotentie liggers

Door een herinrichting van het gebied rond de Kabelweg en de Nieuwe Hemweg in Amsterdam, werden twee bruggen overbodig. Hiervoor is namelijk een tunnel in de plaats gekomen. Veel brugdelen bleken een grote hergebruikpotentie te hebben. De bestaande bruggen waren immers nog lang niet afgeschreven, want ze waren slechts 35 en 10 jaar oud. Eigenlijk nog gloednieuw dus.

Constructieve berekening belastbaarheid

Combinatie De Klerk – Hakkers heeft de brugliggers gesegmenteerd van elkaar losgezaagd uit de bestaande bruggen. Aan de hand van een visuele inspectie en diverse materiaalkundige onderzoeken, zoals het bepalen van het chloridegehalte en de druksterkte, is de staat van de liggers in kaart gebracht. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt als input voor een constructieve berekening om de belastbaarheid van de liggers te bepalen.

Realisatie circulaire Fortbrug in Weesp

Voor het circulaire ontwerp van de nieuwe brug in Weesp is Antea Group aan zet. Hierbij maken we het ontwerp van de nieuwe Fortbrug, waarbij de hergebruikte liggers de basis vormen. Hierdoor hoeft er zo min mogelijk gebruik gemaakt te worden van nieuwe materialen. Trevor Spannenburg, adviseur Kunstwerken bij Antea Group: “De nieuwe Fortbrug bij Weesp is een mooi voorbeeld van het beperken van nieuwe materialen. Zo verwerken we de randelementen in een reeds bestaande ligger, in plaats van een compleet nieuw randelement te moeten ontwerpen.”