Op 1 maart 2023 ondertekenden waterschap Hollandse Delta en ingenieurs en adviesbureau Antea Group een intentieverklaring samenwerking aangaande een verkenning naar de mogelijkheden om te komen tot een gedragen voorkeursvariant dijkverbetering nabij Geervliet-Hekelingen. Samen werken we daarmee aan de waterveiligheid op Voorne-Putten.

Versterking dijktraject 20-3, Geervliet – Hekelingen op Voorne-Putten

Waterschap Hollandse Delta is verantwoordelijk voor voldoende (schoon) water, veilige (vaar)wegen en de veiligheid, onderhoud en beheer van de dijken en primaire waterkeringen op de Zuid-Hollandse Eilanden. In 2050 moeten alle primaire keringen in Nederland voldoen aan de norm uit de Waterwet. De waterkeringen worden beoordeeld en de keringen die niet voldoen aan de norm, worden voor nader onderzoek en versterking aangemeld bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De dijk tussen Geervliet - Hekelingen op Voorne Putten is er hier één van.

 

Samenwerking

In de verkenningsfase onderzoekt het waterschap samen met de ingenieurs en adviseurs van Antea Group welke manieren van verbeteren mogelijk zijn, welke ontwikkelingen er in de omgeving zijn en met welke aspecten en belangen we rekening moeten houden bij het ontwerp van de dijk. De landschappelijke kwaliteit speelt een belangrijke rol in het proces.

Participatie

De samenwerking tussen waterschap Hollandse Delta en Antea Group vormt de start van een intensieve periode van onderzoek, berekeningen, ontwerp en nauwe samenwerking met de omgeving om zoveel mogelijk informatie boven water te krijgen. De verzamelde informatie leidt in de loop van 2024 tot een afweging van kansrijke oplossingen en alternatieven. De procedure die leidt tot vaststelling van een voorkeursalternatief, zal naar verwachting onder de nieuwe Omgevingswet worden doorlopen. In maart 2023 publiceren we de Kennisgeving van Voornemen & Participatie waarin de planning en inspraakmomenten worden toegelicht.