Circulair aanbesteden circulaire economie best value

Circulair aanbesteden: beter aanbesteden, beter resultaat

Artikel uit Stedelijk Interieur

Enige tijd geleden haalde Venlo de krant met de eerste circulaire rotonde. Losse componenten kunnen zo weer worden hergebruikt. Het concept is ontwikkeld door een adviseur en een aannemer die ermee aanklopten bij de gemeente. Dat roept de vraag op: hoe besteed je eigenlijk circulair aan? Vakblad Stedelijk Interieur schakelde onze adviseur Jasper Flapper in als specialist circulair aanbesteden.

Businesslijnen:

> Lees het artikel dat verscheen in vakblad Stedelijk Interieur

Circulaire openbare ruimte: technisch is het allemaal mogelijk. Maar een goed resultaat begint bij goed opdrachtgeverschap. Er zijn daarbij grofweg twee uitersten: óf je legt alle eisen tot in detail vast, óf je stelt algemene doelen en laat de invulling over aan de markt. 

Circulair resultaat

Maar de vraag is of die ouderwetse verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer nog wel van deze tijd is, helemaal als de wensen van de opdrachtgever complexer worden. ‘Op zich is zo’n RAW-bestek een prima middel als je als opdrachtgever precies weet wat je wilt. Wij werken op onze afdeling steeds minder met RAW-bestekken en proberen de markt te prikkelen tot het leveren van een optimaal circulair resultaat.’

Circulair aanbesteden Stedelijk Interieur

Specifieke vraag

Een totaal andere wijze om circulaire ambities aan te besteden komt van Jasper, die opteert voor een specifiekere uitvraag. ‘Aanbesteden gaat om transparantie en het stellen van de goede vraag. Als je een heel algemene vraag stelt, krijg je een minder goed antwoord dan wanneer je een specifieke vraag stelt, want het is nog niet duidelijk wat de opdrachtgever écht wil.’

Referentieontwerp

De oplossing die in de praktijk al voor een aantal gemeenten is toegepast, lijkt kinderlijk eenvoudig: het presenteren van een referentieontwerp. ‘Hiermee toont de opdrachtgever welke oplossing hij voor ogen heeft. De inschrijvers mogen hiervan afwijken. Maar ze moeten zo hoog mogelijk scoren op de kritieke prestatie-indicatoren, KPI's.