Ons verhaal

Van Friesland tot Zuid-Amerika

Het verhaal van Antea Group

‘Doe wat je belooft, doe het met tomeloze inzet en probeer jezelf altijd te verbeteren’, met deze filosofie richtten de Friese broers Jan en Freek Bosma in 1951 ‘Oranjewoud’ op. Het is dankzij deze instelling dat ze met hun ingenieursbureau de basis leggen voor Antea Group: een ingenieurs- en adviesbureau dat zeven decennia later wereldwijd actief is.

Jaren van wederopbouw

In de beginjaren richt Oranjewoud zich op de grote landontginningen in het kader van werkgelegenheid. Snel veel mankracht organiseren, slim werken en resultaat leveren: het is de kracht van de Bosma’s. Al snel schakelen ook waterschappen, gemeenten en grote olie- en gasmaatschappijen Oranjewoud in. De combinatie van hoogwaardige expertise, een aanpakkersmentaliteit én veelzijdigheid maakt ons een interessante partner voor overheden én bedrijfsleven.

Kennis verbreden, grenzen verleggen

In de decennia daarna verleggen we ons werkterrein en verbreden onze horizon. Van regionale naar landelijke schaal, van de Benelux naar Europa. Nog altijd sterk in de uitvoering, maar ook steeds vaker betrokken bij het maken van plannen, ontwerpen en strategische adviezen. Een bureau waar je experts vindt op het gebied van milieu-, infra-, water- en mobiliteitsvraagstukken. Maar ook een bureau dat zich als één van de eerste in Nederland bezighoudt met thema’s als data, beheer en veiligheid.

Antea Group: een internationale speler

Deze ontwikkeling komt in een stroomversnelling wanneer Gerard Sanderink (Centric) in 2005 Oranjewoud overneemt. Door deelnames en overnames in binnen- en buiteland groeit Oranjewoud uit tot één van de grootste advies- en ingenieursbureaus van Nederland. In 2014 worden alle ingenieursdiensten ondergebracht onder de naam Antea Group. Met acht vestigingen in Nederland, maar ook actief vanuit vestigingen en dochterondernemingen in België, Brazilië, Frankrijk, India, Polen, Spanje en de Verenigde Staten.

Gericht op de toekomst

Waar ter wereld wij ook werken, je vindt in Antea Group nog altijd het bedrijf dat hoogwaardige kennis combineert met pragmatische oplossingen. Een bureau dat midden in de samenleving staat, de blik op de toekomst gericht. We blijven dé expert in Nederland op het gebied van milieu, bodem, infrastructuur, beheer, veiligheid en ruimtelijke ontwikkeling. Maar we houden ons ook bezig met de vraagstukken waarvoor de wereld van morgen staat: water, energietransitie, smart cities, smart mobility, circulaire economie, sensortechnologie.

In zes decennia hebben we grote en kleine stappen gezet. Wat blijft is dat we nog altijd doen wat we beloven. Met tomeloze inzet én de ambitie om gewoon het beste werk te leveren. ‘Eerst kijken hoe het beter en slimmer kan en daarna een kwestie van gewoon beginnen’. Precies zoals de broers Bosma het zeventig jaar geleden voor ogen hadden.