ellen stoppels circulaire economie contracten koopgedrag

Blog Ellen Stoppels: "circulaire economie maakt onze bijdrage aan leefbaarheid concreet"

14 januari 2019

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Ellen Stoppels, adviseur Contracten.

Businesslijnen:
  • Contracten & Vergunningen
Naam: Ellen Stoppels
Functie: Adviseur Contracten
Bij Antea Group sinds: 2017

Ellen: Vanaf mijn allereerste werkdag bij Antea Group heb ik nagedacht over onze visie op de circulaire economie. Je merkt dat iedereen er mee bezig is. Daarom wil Antea Group een kader bieden voor alle circulaire initiatieven. Want je creëert échte win-win situaties als je samenwerkt. Dan wordt duurzaam handelen winstgevend.

Economische groei door duurzaamheid

Duurzaamheid draait om de gezondheid van mensen. Je voelt je beter in een stedelijk klimaat waar aandacht is voor duurzaamheid, met rooftop gardens en combinatiefuncties voor gebouwen. Kijk naar Kopenhagen. Deze stad wil in 2025 klimaatneutraal zijn. Naast dat het beter is voor het milieu, is het goed voor de leefbaarheid. Het bewijs? De stad groeit economisch gezien veel harder dan andere plaatsen.

“Je creëert échte win-win situaties als je samenwerkt. Dan wordt duurzaam handelen winstgevend.”

Het doel van de circulaire economie is groter. Het gaat over bijdragen aan de leefbaarheid, aan het welzijn van mens en dier. Door met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat bewustzijn. Want mensen zijn duurzaam, zonder zich bewust te zijn van hun gedrag.

Huilend aan tafel

Als achtjarige besloot ik vegetariër te worden. Ik zat huilend aan tafel en vertelde tegen mijn moeder dat ik geen kip, varken of koe wilde eten. Gelukkig wilde mijn moeder uitzoeken hoe ik gezond kon opgroeien zonder vlees. Dat was best een uitdaging toen vanwege het standaardbeeld van een maaltijd met vlees. Nu kun je praktisch overal, in elk restaurant, een lekkere vegetarische maaltijd bestellen.

“Spullen hebben de grootste impact op het milieu. Mijn wasmiddel, shampoo en kleding koop ik eco of fair trade. Dat is mijn persoonlijk bijdrage aan de circulaire economie: bewust koopgedrag.”

Mijn wasmiddel, shampoo en kleding koop ik eco of fair trade. Want spullen hebben de grootste impact op het milieu. Dat is mijn persoonlijk bijdrage aan de circulaire economie: bewust koopgedrag. Daarmee draag ik bij aan eerlijke handel en minder milieubelasting. Nee, je ziet mij niet in een shirtje van 15 euro dat uit een massaproductie komt van fabrieken waar arbeidsomstandigheden erbarmelijk zijn.

Vegetarische ‘brouwsels’

Koop je goede spullen, dan gebruik je ze ook langer. De kwaliteit is vaak beter en iets moois gooi je niet zomaar weg. Dat is zonde. Ik vertaal dat ook naar mijn eten. Iets wat lekker is, gooi je niet weg. Dat eet je helemaal op of je bewaart het voor een volgende dag. Onze vleesconsumptie is zo uit de bocht gevlogen. Daarover ga ik graag in gesprek. Sterker nog: ik laat collega’s regelmatig proeven van mijn vegetarische ‘brouwsels’. Een mooie manier om het gesprek te starten.

“Ik hoop dat ook de meest vervuilende persoon uiteindelijk circulair gaat werken, gewoon omdat er geen reden meer is om het anders te doen.”

Voor mij geeft de circulaire economie richting aan mijn idealen. Ik hoop dat uiteindelijk de meest vervuilende persoon circulair gaat werken, gewoon omdat er geen reden meer is om het anders te doen. Dat circulair werken de standaard is omdat het economisch de meest voordelig optie is die het meeste bijdraagt aan het milieu en de leefbaarheid.