gaudi sensoring data datasense

Blog Rob Janssen: "We hebben een vleugje Gaudí nodig"

De techniek is er klaar voor...

4 maart 2019

Er was een voetbalwedstrijd in Camp Nou, een wandeling over de Ramblas én een heerlijk zonnetje op het terras. Ze maakten een lang februariweekend in Barcelona tot een feestje. Het meest indrukwekkende van onze stedentrip vond ik echter Antonio Gaudì. Zeker na een bezoek aan z’n meesterwerken, Sagrada Familia en Park Guëll, raakte ik de ban van deze architect. Van zijn verhaal, visie én vastberadenheid.

Businesslijnen:
  • Data & Realisatie
Tags:

Dit blog verscheen op GEMEENTENNL

Gaudí had het vermogen om te maken wat hij verzon. Op zijn manier, met de middelen die hij tot zijn beschikking had. Neem de Sagrada Familia. De eerste steen voor deze basiliek werd in 1882 gelegd: in een tijd waarin we nog geen CAD-tools of zware 3D-bouw-modellen hadden. Toch maakte hij een ontwerp waarmee onze zwaarste software nu nog moeite heeft. Op basis van schetsen, een eigenhandig gebouwde maquette, draadjes en gewichten om de krachtenwerking te onderzoeken.

Sensortechniek

Terwijl ik door het sprookjesachtige Park Guëll wandelde, bedacht ik me dat wij veel van Gaudí zouden kunnen leren. Zeker nu we op de drempel van een digitale revolutie staan. Want, het lijkt soms of we huiverig zijn voor sensortechniek en informatietechnologie. We praten wél over smart cities, smart mobility en smart farming. Maar we doen er naar mijn smaak nog veel te weinig mee. Terwijl de technologie er klaar voor is en de eerste stappen eenvoudig te maken zijn.

Mondjesmaat experimenteren

Natuurlijk, er wordt geëxperimenteerd, maar nog kleinschalig en mondjesmaat. En het mag vooral niet teveel geld kosten, hierdoor blijft het vaak bij één experiment. Het moet gezegd dat de landelijke overheid ook geen sterk signaal geeft wat betreft de toepassing en ontwikkeling van nieuwe technologie in onze leefomgeving. En wethouders die ‘new technology’ in hun portefeuille hebben? Die zijn in ons land vooralsnog op één hand te tellen.

Mitsen en maren

Het is te verklaren. De investeringen zijn hoog, terwijl het nog niet concreet is wat nieuwe technologie oplevert. Ook de veelheid van toepassingen, hun impact op bestaande processen  en de gevolgen voor wet- en regelgeving maken digitalisering complex. Kortom, genoeg mitsen en maren om die nieuwe wereld even voor je uit te schuiven, om af te wachten, om nog even te doen wat we altijd deden…

Een vleugje Gaudí

Dit is exact waarom we een vleugje Gaudí zouden kunnen gebruiken. Voor de bouw van de Sagrada Família waren er vooraf honderden redenen om er níet aan te beginnen. En hoezeer Gaudí's plannen ook werden verguisd, hoeveel weerstand er soms was; hij deed het tóch. In kleine stapjes: een idee, een schets, een maquette. En als het geld op was, stond hij zelf te collecteren. Niet eerst zien en dán pas geloven. Maar ergens in geloven en daarna zien.

Achteraf gezien was de Sagrada een waanzinnig project. Maar in Barcelona zijn ze hem eeuwig dankbaar. Sterker nog, het lef van Gaudí ligt zelfs besloten in het DNA van Barcelona. Want, welke stad mag zich inmiddels tot grootste stijgers op de wereldranglijst van Smart Cities rekenen? Juist…