Bob Heester innovator circulaire economie TU Delft

Bob Heester - Omarm de verandering

want verandering is een constante

19 april 2018

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Bob Heester, innovator bij Antea Group.

Businesslijnen:
  • Infra

Naam: Bob Heester
Functie: Innovator, stafgroep Innovatie
Bij Antea Group sinds: 2012

Bob, je bent ‘innovator’. Vertel.

“De weg die ik op dit moment bewandel, is er eigenlijk al sinds mijn jeugd. Ik was altijd bezig met techniek en enorm nieuwsgierig. Als ik iets kocht, dan haalde ik het meteen uit elkaar en wilde ik het veranderen. Daar werd ik gelukkig van. Zo ben ik in mijn werk ook. Ik weet: verandering is voor sommigen eng, maar voor mij is het een constante geworden. Alles wat ik nu doe, doet er technisch gezien over twee jaar niet meer toe. Maar de kennis die ik erdoor opbouw, die doet er wel toe.”

Je omarmt verandering?

“Altijd gedaan. Mijn vrienden en familie zien mij een beetje als een gestoorde whizzkid.. Ik legde de lat hoog: ik heb een waterbouwkundige opleiding, een architectuuropleiding én een IT-opleiding afgerond. Nu zie je dat in al die drie velden veel verandert en door de digitale transformatie steeds vaker in elkaar overlopen. Als je dat combineert, is dat goud. Goud voor Antea Group, voor mezelf en vooral voor de maatschappij. Hoe die eruit gaan zien? In 2025 hoop ik dat minimaal 25% van al onze bouwmaterialen inmiddels circulair zijn en ook dat het hergebruik van deze materialen in nieuwe functies eigenlijk toegestaan is.”

“To boldly go
where no man has gone before.”

Hoe bedoel je?

“Wet- en regelgeving is natuurlijk nodig, maar op dit moment wel een belemmering voor innovatie en de circulaire economie. Alle regels stammen uit de tijd van de derde industriële revolutie. Ze zijn niet compatibel met de vierde industriële revolutie waar we al met één been in staan. Er zal dus een grote beleidswijziging moeten plaatsvinden om innovatie en circulaire economie toe te staan.”

Hoe hou je dit vol? Waar ligt jouw grens?

Daar ben ik zelf ook benieuwd naar. Ik heb geen idee. Het zit heel erg in mij om verandering te monitoren en bij te blijven. Net even dat stukje verder elke keer. Ik wil mijn horizon verbreden en verleggen. Eigenlijk is het een beetje… Star Trek was dat, toch? To boldly go where no man has gone before? Ik zou op dit moment geen ander bedrijf kunnen bedenken waar ik dezelfde ruimte krijg om mijn visie vorm te geven.”

“Circulariteit, of zeker duurzaamheid, zou in elk werkproces gewoon het uitgangspunt moeten zijn.”

Welke projecten heb je momenteel onder handen?

Op dit moment ben ik bezig met het opzetten van  een nieuw innovatie-werkproces waar alle innovaties die in ons bedrijf plaatsvinden worden gebundeld. Daarnaast nemen we de N35 onder de loep. We onderzoeken hoe we dit project zo circulair mogelijk kunnen maken. Circulariteit, of zeker duurzaamheid, zou in elk werkproces gewoon het uitgangspunt moeten zijn. En anders komt het project er niet. Punt. Mijn oproep aan de opdrachtgevers van Antea Group: vertoon lef met circulair bouwen en ontwerpen. En in plaats van dat we achteraan de keten circulair zijn, starten we vóóraan, met de materialen.”