Denken aan Covey in een Franse zomerfile

Denken aan Covey in een Franse zomerfile

4 september 2017

Ergens op een Franse snelweg, op de terugweg van vakantie realiseerde ik me het. Wanneer de implementatie van de Omgevingswet in waarschijnlijk 2022 een feit is, ben ik als adviseur al tien jaar bezig met deze wet. Een kwart van mijn carrière. En daar zullen na 2022 ongetwijfeld nog wel wat Omgevingswet-jaren bijkomen.

Covey

‘Begin met het eind in gedachten’, het is één van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap die Stephen Covey in z’n beroemde boek noemt. Hij stelt z’n lezers hierbij een ietwat morbide vraag: "Wat zou je willen dat men tijdens je grafrede over je zegt…" Op de terugweg naar huis, terwijl het verkeer vastliep in een Franse zomerfile schoot deze vraag door m’n hoofd. 

Beter goed dan snel

‘Het einde in gedachten houden…’, knap lastig als het om de Omgevingswet gaat. Want waar de finishlijn ligt, is nog altijd niet duidelijk. In het juni-interview in Binnenlands Bestuur stelde minister Schultz dat de implementatie nog wel een paar jaar op zich kon laten wachten. ‘Beter helemaal goed, dan te snel’. Wat mij betreft een prima voornemen. De Omgevingswet verdient het. 

De toekomst van ons land

En nee, dit zeg ik niet omdat de Omgevingswet voor brood op de plank zorgt. Er is zoveel meer dat me aantrekt in deze wet. De Omgevingswet gaat over de toekomst van Nederland. Over ons welzijn. Over de vraag hoe we ons land de komende decennia inrichten en leefbaar houden. En in een land dat in rap tempo verstedelijkt, waarin elke vierkante kilometer ter discussie staat, hebben we dat nieuwe instrument keihard nodig. 

Ons welzijn is in het geding

Denk aan de megastallen voor varkens in Brabant, de woningbehoefte in de Randstad, de toename van het verkeer. Daar is ruimte voor nodig, maar wel in samenhang met natuur en leefbare en gezonde woonwijken. Dit bereiken we alleen als we onze omgeving ook in die samenhang gaan bekijken. Wanneer we hierin slagen, kan de Omgevingswet zelfs bijdragen aan een hogere levensverwachting, meer gezonde jaren, meer welzijn.    

Rekenkamers

Het succes van een nieuwe wet, een andere manier van denken en werken, vraagt om tijd, geduld en visie. Daarom is het goed om te zien dat steeds meer bestuurders en gemeenten die urgentie voelen. Dat rekenkamers van enkele grote gemeenten zich nu al roeren om te kijken of gemeenten genoeg energie in de implementatie stoppen. Ook zij snappen dat het einddoel gewoonweg té belangrijk is om uit het oog te verliezen.

Dat besef groeide ook achter het stuur op dat eindeloze Franse asfalt. De vakantie was veel te mooi om over grafredes na te denken. Maar als er van Covey dan toch één moet komen, dan hoop ik dat de mijne zegt dat ik één van die mensen was die heeft bijgedragen om van de Omgevingswet een succes te maken. En al vraagt dit na 2022 nog eens tien jaar van mijn werkzame leven, ik heb het er graag voor over.   

Lees hier meer blogs ►

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de omgevingswet? Meld je aan voor de nieuwsbrief! ►