circulaire economie henk verschuuren upcycle

Henk Verschuuren: "Afval heeft wel degelijk waarde."

Circulaire pionier

4 september 2018

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Henk Verschuuren, senior adviseur en projectleider, onder andere bij het Upcycle centrum in Almere.

Businesslijnen:
  • Milieu, Veiligheid & Gezondheid

Henk, jij bent al lang bezig met het onderwerp afvalverwerking, klopt dat?

“Inderdaad. Er gebeurt veel rondom afval-inzamelingspunten. In Amsterdam zijn we bezig met de herinrichting van de afvalpunten, of anders gezegd milieustraten. We willen er een soort ‘recycle centra’ van maken waar aandacht is voor informatie en educatie, maar ook voor startups die in werkplaatsjes aan de slag gaan met herbruikbare spullen. Afval heeft wel degelijk waarde.”

Is dit een trend?

“Dat gaat het wel worden, verwacht ik. Ik ben vier jaar lang betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Upcycle centrum in Almere. Dit jaar is deze geopend. Dat project heeft veel exposure, zelfs internationaal. En nu is Antea Group gevraagd door de gemeente Amsterdam om ook daar mee te werken aan het opzetten van recycle centra.”

“Milieustraten worden recycle- en Upcycle centra, waar educatie en bewustwording een belangrijk onderdeel worden’

Hoe belangrijk is het educatieve deel van zo’n recycle centrum?

“Als je kinderen bewust maakt van het probleem rond afval, heeft dat z’n weerslag op huiselijke situaties. Dan zeggen ze ‘pap, je moet minder plastic verpakkingen kopen, want die zijn niet goed voor het milieu’. In Almere werden er speciale lesprogramma’s voor basisscholen ontwikkeld. Daar bezochten scholen periodiek de reycling perrons.”

Goed voorbeeld doet goed volgen?

“Mijn eigen kinderen zijn studenten en hebben dus niet veel te besteden. Ze gaan nog steeds naar kringloopwinkels. Omdat ze het betaalbaar vinden, maar ook omdat we daar als gezin vroeger naartoe gingen. Het is altijd een soort hobby geweest om leuke spullen te scoren. Verder maakte ik van oude spullen nieuwe meubelen. Meer het is niet zo dat vroeger alles beter was hoor. Ik herinner me dat mijn eigen vader - ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf - op de trekker zat om gif te spuiten zonder beschermingsmiddelen. Dat kan en mag tegenwoordig helemaal niet meer en dat is maar goed ook.”

“De circulaire sloop van een bedrijfshal met kantoor leverde 85 afvalstromen op. 80% van het materiaal vond een andere bestemming.”

Het nadeel van duurzaam en circulair werken is dat het zo duur is, toch?

“Denk je? In Almere hebben we een bedrijfshal met een kantoor circulair gesloopt. Uiteindelijk kwamen we op 85 afvalstromen. En meer dan 80% van de materialen heeft een andere bestemming gevonden. Ook tijdens de nieuwbouw is circulair gewerkt. De TU Delft berekende dat deze aanpak tot 40% CO2-reductie heeft opgeleverd. Bovendien bleek de hele bouw 25% goedkoper dan de traditionele methode, ook al kostte het meer tijd in de voorbereiding, maar dat is een kwestie van goed organiseren. Als je dit soort cijfers kunt laten zien, dan neem je de argwaan weg dat circulair werken altijd duur is.”

Is een 100% duurzame, circulaire toekomst mogelijk?

“We gaan de goede kant op, maar 100% dat is wel veel. Dan moet iedereen in de keten meewerken. Als ik naar onze eigen organisatie kijk, dan ik hoop dat ik vóór mijn pensioen kan zeggen dat Antea Group niet alleen het beste ingenieursbureau van Nederland is, maar ook het meest duurzame. Een bureau waar circulariteit hoog in het vaandel staat.”