circulaire economie Linda Hof lucratief

Linda Hof: "Circulair kan heel lucratief zijn,"

Dat verhaal moeten we vertellen

14 juni 2018

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Linda Hof, Procesadviseur Participatie en (zwerf)afval bij Antea Group.

Businesslijnen:
  • Data & Realisatie

Naam: Linda Hof
Functie: Procesadviseur participatie en (zwerf)afval
Bij Antea Group sinds: 2007

Linda, jij houdt je bezig met (zwerf)afval in de openbare ruimte. Maar het is toch heel netjes in Nederland?

“Op het eerste oog wel, maar het kan nog heel veel beter. Als je verder kijkt dan de berm langs de snelweg, dan zie je meer afval dan je zou willen. Vraag dat maar eens aan al die vrijwilligers die meedoen aan de jaarlijkse Landelijke Opschoondag.”

Waar is het afvalprobleem momenteel het grootst?

“In het water. De plastic soup in de rivieren en oceanen is zeer verontrustend. Grote open wateren zijn niet mijn dagelijks werk, maar aan de bermen en slootkanten zie ik ook veel plastic afval.”

Ben jij een moeder die haar kinderen de hele dag vertelt dat ze hun rommel moeten opruimen?

“Haha, zo erg is het niet hoor, al denkt mijn dochter daar anders over. Ze heeft me wel eens buiten afval zien oprapen en nu vertelt ze al haar vriendinnen dat ik dat altijd en overal doe. Ze zal zelf nooit iets zomaar op de grond gooien. Dat heeft ze wel gewoon meegekregen.”

“Het aanpakken van het afvalprobleem, maar ook het circulaire werken begint bij gedragsverandering.”

Was het aanpakken van afval de reden voor jou om voor Antea Group te kiezen?

“Nou, mijn achtergrond is eigenlijk integrale veiligheid. Ik raakte met Antea Group in contact op De Nationale Carrièrebeurs in Utrecht. Ik heb toen een business course gedaan en ben nooit meer bij Antea Group weggegaan. De ruimte die je krijgt om je te ontwikkelen is echt enorm. Zo ben ik me bijvoorbeeld gaan verdiepen in het fenomeen gedragsverandering en de communicatie die daarbij hoort. Het aanpakken van het afvalprobleem, maar ook het circulaire werken begint volgens mij bij gedragsverandering.”

Gedragsverandering stuit altijd op weerstand, toch?

“Dat is heel menselijk. Maar het heeft ook te maken met onwetendheid. Als opdrachtgevers niet weten dat het bijvoorbeeld heel lucratief kan zijn om circulair te werken, dan moet je niet raar opkijken dat ze er geen trek in hebben.”

“De helft van mijn spullen komt van de kringloopwinkel. Geweldig dat het kan.”

Wordt zwerfafval eigenlijk al circulair verwerkt?

“Het traditionele restafval niet, maar glas, sommige plastics, metaal en drankpakken wel degelijk. Ook kleding en meubilair gaan de kringloop in. Mijn eigen huis is voor de helft ingericht met spullen uit een woonwarenhuis en de andere helft komt van de kringloopwinkel. Geweldig dat het kan, toch? Je ziet dat er nu nog een overschot is aan wat er allemaal ingezameld wordt, maar dat heeft gewoon zijn tijd nodig. Dat is met alles zo. Ik ben ervan overtuigd dat we over een aantal jaar allemaal onze weg hebben gevonden en dat we dan precies weten wat we met die grondstoffen kunnen.”