circulaire economie lukas pepping contractmanagement projectbeheersing

Lukas Pepping: “Een omslag in denken, daar moeten we naartoe”

Circulaire pionier

2 augustus 2018

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Lukas Pepping, adviesgroepmanager contracten.

Businesslijnen:
  • Contracten & Vergunningen

Naam: Lukas Pepping
Functie: Adviesgroepmanager contracten
Bij Antea Group sinds: 1998

“In mijn adviesgroep werken 125 mensen die zich bezighouden met contractmanagement en projectbeheersing. Dit zijn breeddenkende adviseurs die circulair werken zo veel mogelijk in hun projecten willen integreren. Je merkt dat er sprake is van een ‘bottom-up-beweging’ binnen Antea Group. Er is veel intrinsieke motivatie om circulariteit in projecten toe te passen. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren door mensen een zetje in de goede richting te geven. Als er één organisatie is die circulair werken praktisch kan maken, dan is het Antea Group.”

Waar komt jouw eigen motivatie vandaan?

“Ik heb ooit een interview gehoord met Herman Wijffels, econoom en oud-Rabobankbestuurder. Hij had het over de onvermijdelijke transitie van de lineaire economie naar de circulaire economie. Onze huidige lineaire economie van het gebruiken en reduceren van grondstoffen tot afval is niet langer houdbaar. Wijffels is een man die zich enorm goed kan uitdrukken en ik was in één klap overtuigd. Het was een wake-up-call. Vervolgens hebben we aan de hand van het project rond de Spaarndammertunnel onderzocht hoe je tot een blauwdruk zou kunnen komen om toekomstige projecten circulair te maken. Want met betrekkelijk eenvoudige maatregelen kun je voor hetzelfde geld resultaten boeken die beter zijn voor onze planeet.”

“Er is veel intrinsieke motivatie om circulariteit in projecten toe te passen.”

Heb je toen ook over de grenzen van Antea Group gekeken?

“In ieder geval over de grenzen van onze Nederlandse tak. In onze vestigingen in de Verenigde Staten en Frankrijk bleken collega’s met dezelfde vragen rond te lopen. Daarom hebben we de krachten gebundeld en de ‘Circular Umbrella’ gevormd: een overkoepelende visie die richting geeft aan al onze bestaande en ook toekomstige initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie. Die visie is heel breed en omvat alle afdelingen van Antea Group in alle landen. Dat betekent dat een collega die circulariteit in een specifiek project zou willen toepassen, niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. In onze organisatie is namelijk al veel kennis en ervaring met hele praktische toepassingen aanwezig."

Dus samenwerken is de sleutel?

“Ja en daarom hebben we ons ook aangesloten bij CE100. Dit is een organisatie die de circulaire gedachte wereldwijd wil versnellen en regelmatig bijeenkomsten en workshops organiseert.”

“De Circular Umbrella is een platform voor initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie.”

Als je zo enthousiast bent, heeft dat vast z’n weerslag op je gezin.

“Inderdaad. Met ons gezin zijn we heel bewust bezig met eten. Als het gaat om spullen zijn we down to earth. Mijn zoon van acht gaf vorige week een spreekbeurt over de opwarming van de aarde. Hij koos zelf voor dat onderwerp. Daar ben ik natuurlijk ontzettend trots op!”

Je noemde al Herman Wijffels. Heb je nog andere inspiratiebronnen?

“Er is een waanzinnig mooie documentaire van Thomas Rau, ‘Einde van bezit’. In die documentaire zie je een brandweerkazerne in Amerika. Daar hangt een gloeilamp en die gloeilamp brandt letterlijk al meer dan 100 jaar. Dus waarom gaan onze lampen eigenlijk na 1500 uur kapot? Die omslag in denken, daar moeten we naartoe!”