marije vos circulaire economie pionier veiligheid duurzaamheid

Marije Vos: “Het begint met een duurzaamheidsambitie"

Circulaire pionier

27 november 2018

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Marije Vos, senior adviseur bij de adviesgroep SAVE.

Businesslijnen:
  • Milieu en Veiligheid

Naam: Marije Vos
Functie: Senior-adviseur, adviesgroep SAVE, businesslijn Milieu & Veiligheid
Bij Antea Group sinds: 2017 

Je werkt bij de adviesgroep SAVE. Dat heeft vast met veiligheid te maken.

“Klopt. De adviesgroep SAVE houdt zich bezig met veiligheid in de meest brede zin van het woord. Zelf ben ik werkzaam in de industriële veiligheid met als specialisatie brandveiligheid. Naast brandveiligheid ben ik ook als milieucoördinator gedetacheerd in het HagaZiekenhuis.”

Brandveiligheid en milieucoördinatie lijken ver uit elkaar te liggen? Hoe combineer je dat?

“Techniek zat er al vroeg in bij mij. Het begon met LEGO en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt met ontdekken. En dat doe ik bij beide adviestakken nog steeds. Hoe kun je de verschillende onderdelen aan elkaar koppelen om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen? En wat gebeurt er als je er klaar mee bent? Hoe kun je de blokjes dan weer hergebruiken, net als bij de LEGO vroeger?”

Wat is de link tussen jouw werk en duurzaamheid en circulaire economie?

“Het HagaZiekenhuis heeft een duidelijke duurzaamheidsambitie. Dan kun je denken aan het terugdringen van het energieverbruik door het gebouw slimmer te benutten of scherper te zijn op medicijnresten in het afval. Maar ook aan de mobiliteit van medewerkers voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Het is heel gevarieerd.”

“Gedrag van mensen is heel moeilijk te veranderen of te beïnvloeden. Daar ligt een grote uitdaging.”

Mobiliteit van medewerkers?

Er werken daar duizenden mensen. Die maken elke dag veel kilometers, daar sta je niet bij stil als je het hebt over circulair en duurzaam. Maar daar begint het natuurlijk wel. Voor mij is duurzaamheid alles wat impact heeft op het milieu. Vanzelfsprekend zijn dat energieverbruik, CO2-emissie en materiaalverbruik. Maar er zijn veel meer onderwerpen die gevolgen hebben voor licht, lucht, water en bodem, zoals mobiliteit. Dat is best lastig, omdat het gaat over gedrag van mensen. En gedrag is heel moeilijk te veranderen of te beïnvloeden.”

Heb je het dan ook over je eigen gedrag?

“Ja, want ik wil graag duurzaam zijn. Maar ik wil ook nog comfortabel en prettig leven.. Kleding kopen is bijvoorbeeld echt een uitdaging. Er zijn een hoop labels met biologisch, ecologisch, duurzaam, fair trade en ga maar door. Maar wat die merken precies wel of niet goed doen? Ik wil ook best energie besparen door de verwarming een graad lager zetten, maar niet drie graden, want dan is het niet meer comfortabel in huis. Dat betekent dat ik andere maatregelen moet nemen om energie te besparen.”

Kan wet- en regelgeving helpen?

“Wet- en regelgeving is in ieder geval een goede stok achter de deur. Alleen het ontwikkelen van wet- en regelgeving gaat trager dan we willen om de doelstellingen te halen die we met elkaar in klimaatakkoorden hebben afgesproken. Steeds meer bedrijven definiëren een duurzaamheidsambitie en willen circulair zijn. Ze zetten een stip op de horizon. De volgende stap is eigenlijk nog veel lastiger, namelijk het implementeren van dat beleid en daar maatregelen aan toekennen. Maar het begint met die ambitie. En daar ben ik optimistisch over.”

“Ik wil heel graag duurzaam zijn. Maar ik wil ook nog comfortabel en prettig leven. Kleding kopen is dan een uitdaging.”

Heb je nog een advies voor opdrachtgevers?

“Kijk bij de start van een project naar de hele levenscyclus en ga zo goed mogelijk om met wat je hebt. Welke materialen kies je? Hoeveel energie is er nodig, ook tijdens de exploitatie? En wat betekent het als je een systeem of product niet meer nodig heb? Wordt het dan afval, kan het hergebruikt worden? Met deze vragen kun je beginnen in elk project, hoe klein of hoe groot ook.”