Met augmented reality een betere kijk op milieu en veiligheid

Met augmented reality een betere kijk op milieu en veiligheid

Blog

16 september 2016

Wie augmented reality zegt, denkt sinds deze zomer aan Pokemon-zoektochten en het uitbroeden van virtuele eieren. Maar augmented reality heeft ons veel meer te bieden. Zeker voor de QHSE-afdelingen van industriële sites. Voor hen is deze technologie een uitstekend hulpmiddel om efficiënter, veiliger én completer te werken.  

Een inspectieronde in 2018

Je zet je ‘smart glasses’ op voor een inspectieronde: de route van vandaag wordt voor je uitgestippeld. Bij elk object dat in je blikveld komt, krijg je een statusupdate van inspectieresultaten en eerdere rondes. Je verwerkt de stand van drukmeters in je checklisten door alleen maar naar de meter te kijken, data wordt automatisch verwerkt in je rapportage. Terwijl je jouw ronde vervolgt, meldt de bril dat de emissiewaarden van één van de installaties afwijkingen vertoont: tijd om dit nader te onderzoeken…

Van tablet naar bril

Toekomstmuziek? Integendeel: het is een kwestie van tijd voordat we op deze manier onze industriële sites gaan inspecteren. Realtime inspecties aan de hand van tablets zijn voor veel bedrijven al business as usual, maar de ontwikkeling gaat door. Binnen afzienbare tijd zetten we de volgende stappen. De eerste is dat de smart glasses de tablets vervangt. Stap twee is de meest interessante: de bril detecteert zelf nieuwe informatie en voegt deze data realtime toe aan jouw blikveld.

Terminator

Als het gaat om de eerste stappen richting augmented reality, moet ik terugdenken aan de Terminator-film uit de jaren tachtig. Neem de scene waarin Arnold Schwarzenegger, alias de terminator, een motor tegenkomt en hij via zijn elektronische ogen in beeld krijgt of het model geschikt is en hoe hij deze kan besturen. Destijds nog science fiction, maar nu zijn dit soort mogelijkheden realiteit. Sensortechniek, big-data, smart glasses en computerchips met ongekende rekenkracht: de ingrediënten zijn voorhanden. Een kwestie van combineren, meer is het niet.

Eerste proef

Onlangs hebben we een eerste inspectie gedaan met smart glasses (hololens) als vervanger van de tablet in combinatie met ons eigen compliancy managementsysteem iEHS. De resultaten waren verbluffend. Je hebt je handen vrij tijdens een inspectieronde (handig en veilig wanneer je veel trapjes op en af moet) en de smart glasses herkenken de installatie die je gaat inspecteren. De checklist hang je virtueel op binnen je blikveld om vervolgens de installatie te bekijken, metingen te verrichten en de checklist te updaten. Eventuele opmerkingen die je mondeling toevoegt, worden direct vertaald in tekst en gerapporteerd in de checklist. Omdat de hololens je ronde met de camera heeft vastgelegd, kun je de inspectie achteraf volledig nalopen.

Informatie alom

De stap daarna wordt nog interessanter: met behulp van sensortechniek en big-data informatie via de smart glasses zichtbaar maken en verwerken. Dankzij sensoren ‘weet’ de bril bij welke objecten en installaties je je bevindt. Van elk object krijg je via databases en verschillende sensoren realtime informatie gedoseerd in beeld: wat is de actuele situatie, wat is er veranderd ten opzichte van de vorige keer en welke parameters vragen om extra aandacht? Dit biedt niet alleen tijdwinst, maar vooral meer in- en overzicht. Overigens verwachten we al dit jaar de eerste pilots te starten met deze manier van werken.

Lopen we straks allemaal met smart glasses over industriële sites?

Ik denk het wel. Deze technologie heeft ons enorm veel te bieden en is snel te integreren. Wat mij betreft is augmented reality voor het QHSE-werkveld een ontwikkeling die onvermijdelijk is. Het laat ons in alle opzichten door een nieuwe bril naar de werkelijkheid kijken. 

Reacties

Interessant product!!

Reactie toevoegen