Circulaire economie Monique van Alphen duurzaamheid

Monique van Alphen: “Niemand is tegen een betere wereld,

en bijna niemand is tegen duurzaamheid.”

20 april 2018

Circulaire economie is actueel binnen alle afdelingen van Antea Group. Van bouw en aanbestedingen tot beleid en infra. Een aantal van onze circulaire pioniers dragen hun verhaal graag uit. In deze editie: Monique van Alpen, adviseur Contracten bij Antea Group.

Businesslijnen:
  • Contracten & Vergunningen

Naam: Monique van Alphen
Functie: Adviseur Contracten
Werkzaam bij Antea Group sinds: 2016   

Monique, je bent nog niet zo lang bij Antea Group, toch?

“Klopt. Hiervoor werkte ik bij een ander ingenieursbureau en was ik vooral bezig met bodemonderzoeken en bodemsanering. Ik had behoefte om op een groter schaalniveau bezig te zijn. Dan kom je al gauw bij Antea Group uit. Nu ben ik projectleider voor het opstellen van contracten voor de Gemeente Haarlem en Havenbedrijf Amsterdam.”

Hoe kwam je überhaupt terecht in de wereld van adviseurs en ingenieurs?

“Het was een hele bewuste keuze. Ik weet nog dat het veel ging over zure regen in die tijd. Ook het thema klimaatverandering kwam toen op. Dat trok ik me heel erg aan. Ik had echt het gevoel dat ik iets moest doen, iets veranderen. Daarom ben ik HTS Milieukunde gaan volgen. En later ben ik aan een studie Biologie begonnen. Niet bepaald een studie die je kiest om een betere carrière te krijgen, maar wel ongelooflijk belangrijk voor mij als persoon.”

“Toen ik een jaar of veertien was, ging het vaak over zure regen en het gat in de ozonlaag. Dat trok ik me heel erg aan.”

Had je niet beter de politiek in kunnen gaan als je dingen wilt veranderen?

“Bij Antea Group zit ik op een plek waar ik mijn ideeën concreet kan maken. Kijk, niemand is tegen een betere wereld. En bijna niemand is tegen duurzaamheid. Het probleem is alleen: hoe ga je daar nou feitelijk invulling aan geven? We werken nu bijvoorbeeld aan een pilot waarin we onze contractenstandaarden helemaal circulair hebben gemaakt. En als dat werkbaar blijkt, dan willen we dat op alle contracten gaan toepassen. Dan zijn straks dus alle contracten van Antea Group in principe circulair.”

Circulaire economie Monique van Alphen

En hoe lang gaat dat nog duren?

“Een half jaar tot een jaar. We zitten in een transitiefase. Organisaties zijn volop bezig met de vraag hoe ze invulling kunnen geven aan duurzaamheid, wat het betekent voor het interne werkproces en waar de accenten moeten liggen. Dat zijn zoektochten. Veranderingen in organisaties gaan niet zo snel. Maar het zou geweldig zijn als circulariteit en duurzaamheid uiteindelijk als vanzelfsprekend bij projecten horen.”

“Mijn man en ik hebben een half jaar gevaren richting Wit-Rusland in een honderd jaar oud ‘energieschip’ om aandacht te vragen voor klimaatverandering.”

Ben je privé net zo duurzaam bezig als op je werk?

“Ja. In 2007 zijn mijn man en ik met een honderd jaar oud schip, een voormalige stoomsleper, gaan varen naar de rivier Berezina (tevens de naam van het schip) in Wit-Rusland. Allemaal om aandacht te vragen voor het veranderende klimaat. Het schip was compleet verduurzaamd met LED-verlichting, zonnepanelen en een motor die op biodiesel draaide. We hebben óntzettend veel media-aandacht gegenereerd en mensen bereikt. Ook hebben we ons huis duurzaam verbouwd. Ik eet al járen geen vlees meer. We zorgen ervoor dat we bijna geen plastic afval produceren, al is dat trouwens echt heel lastig. En we zijn heel actief aan het consuminderen. Dus als je wat koopt, stel je jezelf een paar vragen: heb ik dit wel nodig? Waar is het van gemaakt? Is er een duurzaam alternatief voor?”