Waarom beheerders prima KLEIN kunnen beginnen met BIG data

Waarom beheerders prima KLEIN kunnen beginnen met BIG data

5 januari 2017
Businesslijnen:
  • Data & Realisatie

Als verzamelaar en gebruiker van geo-informatie voel ik me vaak een beetje klein bij het begrip ‘big data’. Ik merk dat ik niet de enige ben. Zeker bij beheerders van de openbare ruimte ervaar ik diezelfde schroom. Want Big Data, kun je daar al mee aan de slag? Dat vergt toch een uitgebreid meet- en analysesysteem; het liefst met hightech sensoren en über-slimme algoritmes?

Bestaande data

Het tegendeel is waar. Je hoeft als organisatie niet per se heel groot te denken voordat je met big data aan de slag gaat. Sterker nog, klein beginnen kan net zo goed. Met bestaande datasets kun je al interessante relaties leggen om beleidsbeslissingen te nemen voor de openbare ruimte. Sterker nog, veel van die datasets liggen gewoon voor het oprapen. (Tip: drink eens een kopje koffie met de collega van geo-informatie!)

Weergegevens of ongevallenregistraties

Met name Rijkswaterstaat, het KNMI en het CBS publiceren data die snel tot nieuwe inzichten leiden. Voor beheerders vormen deze gegevens een laagdrempelige bron voor eigen analyses. Neem de weergegevens van het KNMI: zeer bruikbaar om de relatie tussen weersomstandigheden en geluidsoverlast of luchtkwaliteit te meten. Of de ongevallenregistraties van Rijkswaterstaat: heel geschikt om knelpunten in het wegennet te bepalen.

Tynaarlo

Ook gemeentelijke organisaties zitten vaak op een schat aan informatie. De gemeente Tynaarlo bijvoorbeeld. Hier bouwden we een slimme kaart om inzicht te krijgen in de investeringen in infrastructuur. Door bestaande gegevens van wegtype, wegkwaliteit en investeringen per wegdeel samen te brengen, brachten we in beeld hoe rendabel investeringen in de infrastructuur zijn. Op basis daarvan kunnen nieuwe plannen worden gemaakt. De gegevens die we hiervoor nodig hadden, lagen dankzij inspecties al op de plank.

Van prullenbak tot bewakingscamera

Ook de inwinning van gegevens in het veld met mobiele apps en GISconnect-toepassingen wordt steeds eenvoudiger. Bestaande datasets kunnen met deze gegevens worden verrijkt. Dit biedt een scala aan mogelijkheden om onze gebouwde omgeving te analyseren en te verbeteren. De relatie tussen het aantal misdrijven en de locaties van bewakingscamera’s onderzoeken? Een kwestie van open data van de politie gebruiken en de locaties van bewakingscamera’s in beeld brengen met een app van Esri. Meer weten over het verband tussen zwerfafval en het aantal prullenbakken in de openbare ruimte? Ook hiervoor volstaat het combineren van datasets met eigen onderzoek.

Kortom, laat je als beheerder niet afschrikken door Big Data. Sterker nog, de mogelijkheden om al met Big Data aan de slag te gaan zijn legio. Een kwestie op zoek gaan naar wat er al is (nogmaals, drink eens een kopje koffie met de collega geo-informatie) en deze gegevens waar nodig met eigen onderzoek aanvullen. Wellicht een prachtig voornemen voor 2017!

Bekijk meer blogs ►