Wordt 2017 het jaar van de Hololens?

Wordt 2017 het jaar van de Hololens?

22 december 2016

Als innovatiemanager krijg ik geregeld de vraag welke gamechangers ik de komende jaren voorzie. Ik zou natuurlijk 3D-printing en sensoring kunnen noemen, maar de technologie die letterlijk en figuurlijk tot mijn verbeelding spreekt, is toch wel de Hololens. 

Tupac

Echt waar, het is al meer dan een halve eeuw geleden dat het eerste hologram werd gemaakt. Pas de afgelopen jaren raakte de technologie in een stroomversnelling. Opzienbarend was natuurlijk het Amerikaanse muziekfestival dat in 2012 een bewegend en rappend hologram liet zien van de in 1996 overleden rapper Tupac. Overigens vernamen we daarna weinig meer van de holografie. 

Klaar voor revolutie

Dit was stilte voor de storm. Begin dit jaar kwam ik dankzij De Wereld Draait Door en een workshop in Roemenië in aanraking met de Developer Edition van de Microsoft Hololens. Er ging een wereld voor me open. De technologie barst van het potentieel. Ja, er moet nog geschaafd worden voordat de Hololens klaar is voor de consumentenmarkt (en ja, hij is nog een ‘beetje duur’). Vergelijk de technologie met die van de iPhone 3G uit 2008: kan altijd beter, maar klaar om een revolutie te ontketenen in de zakelijke en particuliere markt. 

Openingsceremonie Olympische spelen

Voordat het zover is, hebben we toepassingen nodig om de Hololens bestaansrecht te geven. Maar, dat moet mijns inziens goedkomen. De Hololens-technologie prikkelde in elk geval mijn fantasie. Ik dacht aan de opening van de Spelen van 2020: hoe gaaf zou het zijn dat je dankzij een holo-uitzending de ceremonie thuis meemaakt alsof je midden in het stadion staat? En wat gaat de Hololens teweegbrengen in het onderwijs of de film- en game-industrie? Een model van ons zonnestelsel dat midden in het klaslokaal zweeft; films en games die kijkers letterlijk een verhaal intrekken…? 

Holografisch vergaderen

Even verder fantaseren. Internationaal vergaderen in 2020; de Hololens stelt ons in staat om straks virtueel maar toch face-to-face te spreken met een collega aan de andere kant van de wereld. Dat is andere koek vergeleken bij het 2D-videovergaderen. En wat te denken van onze ingenieurs die bruggen, gemalen of tunnels ontwerpen? Dankzij holografie zijn deze ontwerpen volledig in 3D en in 360 graden te beoordelen door opdrachtgevers en omwonenden. Een kwestie van een holobril opzetten en je kunt met elkaar bruggen, tunnelconstructies of gebouwen van onder en boven bekijken en inzoomen op onderdelen. 

Pilot met inspecties 

Sommige toepassingen zijn nu al mogelijk. Zo deden we dit jaar een proef met de inspectie van een industriële site. Niet met een tablet in de hand, maar met behulp van een Hololens. De resultaten waren verbluffend. De inspecteur had z’n handen vrij tijdens z’n inspectieronde. Bij de brandblusapparaten die hij moest inspecteren, verschenen automatisch virtuele checklists in zijn blikveld. Een kwestie van installatie bekijken, metingen verrichten en de checklist met een paar vingerbewegingen updaten. Een stuk efficiënter én veiliger dan de tablet. 

Of 2017 het jaar van de Hololens wordt? Ik verwacht zeker dat we meer opzienbarende toepassingen voorgeschoteld krijgen. Volgens kenners hebben we nog een flinke ontdekkingsreis te gaan voordat de Hololens z’n bestaansrecht verdient. Maar dachten we dat ook niet van de smartphone? 2017 wordt wellicht nog een jaar van trial and error, maar die definitieve doorbraak komt hoe dan ook dichterbij. 

PS. Samen met Centric hebben we een holografisch model van de A2-tunnel onder Maastricht gemaakt, in onderstaand filmpje een impressie van het resultaat.