Omgevingsmanager Joris Jennen

Omgevingsmanager Joris Jennen

Spin-in-het-web voor de gemeente Haarlem

“Ik ben Joris Jennen en ik vervul de rol van omgevingsmanager voor de gemeente Haarlem bij grote onderhoudsprojecten in de stad. De gemeente pakt zelf de regie en Antea Group werkt de voorbereiding van de projecten uit. Dat doen we binnen een raamcontract. Wij zijn voor een periode van vier jaar de geselecteerde partner voor dit werk. Het project waar wij nu mee bezig zijn is het project ‘vervanging Spaarnekade’ in de binnenstad van Haarlem. De kade wordt vervangen en de straat wordt opnieuw ingericht, inclusief een nieuwe regenwater riolering.”

De komende tijd vertellen we je graag meer over omgevingsmanagement. Wat is omgevingsmanagement precies? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat kan Antea Group voor jouw organisatie betekenen? Een aantal omgevingsmanagers van Antea Group stellen zich graag aan je voor.

Wat is je grootste uitdaging in dit project?

Joris: “De grootste uitdaging zit hem in de verschillende partijen die te maken hebben met de werkzaamheden; de omwonenden, de verkeersdeelnemers, de scheepvaart, de rederij en de ondernemers aan het Spaarne. Als omgevingsmanager wil je in de voorbereiding alle belanghebbenden zo goed mogelijk in kaart brengen. Op de hoek bij de brug zit een huisarts. Deze locatie moet bereikbaar zijn voor patiënten, maar ook voor de ambulance. Voor de deur moeten we diep graven voor de aanleg van het riool. Door dit knelpunt vroeg in de planvorming te signaleren kunnen we er effectieve maatregelen op toepassen zodat de bereikbaarheid gegarandeerd is en de hinder beperkt blijft.”

“Een ander voorbeeld is de intocht van Sinterklaas via het Spaarne. De pakjesboot moet er door terwijl voor het werk aan de kade de doorvaart gestremd is. Ik ben daarom al vroeg om de tafel gegaan met alle belanghebbenden. De aannemer heeft het opgenomen in zijn planning zodat de werkzaamheden en de intocht elkaar niet in de weg zitten. Dit was een hele puzzel en dan is het mooi als het past!”

Wat is het grootste compliment dat je gehad hebt als omgevingsmanager?

“De samenwerking met alle afdelingen binnen de gemeente verloopt goed. We denken mee met communicatie binnen de gemeente. Als spin-in-het-web weten bewoners en wijkraden mij te vinden, maar heb ik ook contact met raadsleden en de betrokken wethouder. Samen zijn we het beeld van het project naar buiten. Een succesvol project vraagt niet alleen om een goede voorbereiding maar ook om een soepele uitvoering. Ik investeer daarom ook in de relatie met de aannemers die partner zijn van de gemeente. Wanneer een project vanuit de planfase over gaat naar de uitvoering, zorgen de omgevingsmanager van de aannemer en ik voor een goede overdracht. Hierbij letten we er heel goed op dat er voor de bewoners en de omgeving zo min mogelijk verandert. Door te investeren in deze samenwerking hebben we een goede basis gecreëerd in de projecten. Dat hoor je terug van iedereen en dat is een mooi compliment.”

Wat is je gouden tip als omgevingsmanager?

“Mijn tip voor succesvol omgevingsmanagement; je kan niet vroeg genoeg beginnen. Wanneer je het belang van de omgeving vroegtijdig aandacht geeft in je project, dan kun je de echte grote keuzes nog maken. In de kern is een goed project qua omgevingsmanagement geregeld als je de basis op orde hebt. Alle standaarden als bewoners, de verkeersdeelnemers, de gemeente, het waterschap en de brandweer; dat moet je in de basis goed geregeld hebben. Dan creëer je ruimte voor de details in het project.”

Wil je meer weten over dit project of over omgevingsmanagement? Bel eens met Joris.