openbare ruimte inrichting en beheer

Open Air Line ESP

Verbeter de luchtkwaliteit langs snel- en ringwegen

Wie in Nederland langs een snelweg woont, heeft er mee te maken: (ultra)fijnstof. Schadelijk voor de gezondheid én van grote invloed op de ontwikkeling en beschikbaarheid van wegen. De ingenieurs van Antea Group ontwierpen een techniek die de luchtkwaliteit langs snelwegen, ringwegen en bij tunnelmonden aanmerkelijk verbetert: De Open Air Line ESP.

Fijnstof is er altijd en overal. Een groot deel van het fijnstof in Nederland is natuurlijk: zand en zout. De uitstoot van industrie en verkeer heeft echter grote invloed op de samenstelling van fijnstof. Langs drukke wegen bestaat fijnstof steeds meer uit roet uit dieselmotoren en stofdeeltjes door wrijving van remmen en het afschuren van banden. 

 

Open Air Line ESP reduceert (ultra)fijnstof tot 75-80%

 

Fijnstofnormen overschreden
De wettelijke normen rondom fijnstof worden steeds vaker overschreden. Dit heeft niet alleen invloed op de volksgezondheid, maar ook op de doorstroming van verkeer, de bereikbaarheid van steden, de mogelijkheden voor de aanleg van wegen en woonwijken. Neem de drukste ringweg van Nederland: de Ring Rotterdam. Mede door de fijnstofproblematiek geldt hier een beperkte maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. 

Verbeter luchtkwaliteit
Antea Group ontwikkelde een oplossing om fijnstof te lijf te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren. Open Air Line ESP is een elektrostatisch partikelfilter, een luchtrooster dat bovenop een geluidscherm wordt geplaatst. Het rooster maakt gebruik van elektrostatische velden en de turbulentie rondom geluidschermen. De techniek vangt minimaal 75% van het fijnstof af. Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit. 

Open Air Line ESP in vogelvlucht
> Toepasbaar langs snelwegen, in binnenstedelijk gebied en in tunnelmonden
> Verbetert luchtkwaliteit voor omwonenden
> Biedt nieuwe ontwikkelingsruimte voor wegen en wijken 
> Verbetert beschikbaarheid van infrastructuur
> Open Air Line ESP vangt ca. 75 – 80% van het (ultra)fijnstof af
> Onderhoudsarm en veilig
> Benodigde stroom kan via zonnepanelen worden opgewekt

Downloads: