brandrisicoanalyse

Brand Onderzoek

Cascademodel beschrijft uitbreiding van brand en verspreiding van rook

De ‘Standaard Brandkromme’ wordt vaak gebruikt om de ontwikkeling van een brand te beschrijven. De grafiek schetst het verloop van een brand in de tijd. De brandkromme wordt gebruikt bij het testen van materialen op brandwerendheid en om het brandgevaar voor mensen te beschrijven. In dit laatste geval is de brandkromme niet afdoende omdat naast brand ook rook een onderdeel is van het risico voor mensen.

Het Cascademodel beschrijft de uitbreiding van brand en de verspreiding van rook als een doorloop van verschillende toestanden. Een brand kan stoppen in een bepaalde toestand (bijvoorbeeld omdat deze vanzelf uitgaat, of door de brandweer wordt geblust). Op die manier belandt de brand bijvoorbeeld in de toestanden ‘UIT in voorwerp’, ‘UIT in ruimte’. De oorzaken van een overgang (en daarmee de manieren om deze te voorkomen) worden beschreven met foutenbomen. Het Cascademodel is uitgewerkt voor branden in woningen. Hierbij valt plm. 85% van het totaal aantal doden en gewonden bij branden in Nederland.

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) kreeg van het Ministerie van Veiligheid en Justitie de opdracht om een nieuw en beter model op te stellen. Het IFV zocht samenwerking met adviesgroep SAVE, omdat wij in de jaren negentig het Cascademodel hebben ontwikkeld. Samen werken we dit model verder uit en maken het toepassings-gereed voor het ontwikkelen en evalueren van beleid en maatregelen die de brandveiligheid in Nederland moeten verbeteren.