insider navigation augmented reality assetmanagement

Indoor Augmented reality

Assetmanagement van bouwkundige en installatietechnische onderdelen in gebouwen is vaak een tijdrovend proces. Hoeveel efficiënter zou het zijn om, via een eenvoudige positiebepaling, digitaal en op locatie real-life data weer te geven? En wat voor mogelijkheden biedt een dergelijke innovatieve techniek nog meer?

Indoor Navigation is, samen met onze partner Insider Navigation, ontwikkeld om de gebruiker tot op de centimeter nauwkeurig naar de juiste locatie te leiden zonder gebruik te maken van GPS, WiFi of extra hardware. Op deze manier worden locaties interactief gemaakt, iets wat vooral voor assetmanagement een ontzettend interessante ontwikkeling is.

Markers Indoor Navigation

Het systeem waar Indoor Navigation op gefundeerd is, is het Indoor Positioning System (IPS). Hierbij worden markers op de vloer (een soort QR-codes) gekoppeld aan digitale informatie en met een precieze nauwkeurigheid op de juiste objecten en locaties gepresenteerd. Door enkel naar het object te kijken met een tablet of mobiel verschijnt een pop-up, waarin real-time relevante informatie over die specifieke asset zichtbaar wordt. Zo wordt in één oogopslag duidelijk waar de asset aan moet voldoen. Wijzigingen worden direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De informatie blijft dus altijd en overal actueel.

Pilotproject Schiphol

Gezien Antea Group al jaren alle toiletgroepen bij Schiphol beheert en Schiphol tevens interesse in het systeem toonde, bleek dat een prachtige pilot om te inventariseren of onze eigen werkprocessen op deze manier te verbeteren waren. Dit bleek een succes: door Indoor Navigation was het mogelijk zonder voorkennis assets sneller en nauwkeuriger real-time te beheren. Daarnaast werd het voor de inspecteur mogelijk ter plekke data in te zien of te wijzigen, waarmee de foutmarge door stapels papier en Excel-lijsten tot de verleden tijd behoorde. De resultaten zijn zo succesvol dat er nu een vraag ligt om Indoor Navigation uit te rollen voor alle assets op Schiphol.

Legio toepassingen

Naast dit voorbeeld zijn er legio andere mogelijkheden te zien waarbij dit systeem een daadwerkelijke meerwaarde biedt. Denk hierbij aan de navigatie van winkelend publiek in winkelcentra, waarbij tevens productaanbiedingen op het scherm verschijnen. Of het implementeren van IPS in bouwmarkten, waardoor voor de consument duidelijk wordt waar alle producten te vinden zijn. Maar ook in de educatieve sector zijn tal van kansen te zien. Door de combinatie van een praktische- (het vinden van een lokaal) met een educatieve toepassing (hoe werkt Augmented Reality), biedt het systeem een concrete toevoeging. De mogelijkheden zijn eindeloos, iets wat Indoor Navigation uniek maakt.