meppelerdiepsluis

De week van de Beweegbare Brug

19 juni 2017

De week van 19 tot en met 23 juni 2017 staat voor Antea Group in het teken van de Beweegbare Brug.

Businesslijnen:

Bruggen zijn al zo oud als de wereld. De eerste bruggen werden door de natuur gemaakt; bomen over beken, dammen in rivieren, noem maar op. De eerste bruggen die door mensen werden gemaakt, zijn ook vervaardigd van natuurlijke materialen. Helaas kenden ze een korte levensduur; door overstromingen en andere natuurverschijnselen sloegen de bruggen soms snel weer weg.

Maar de mens is inventief en in de afgelopen duizenden jaren hebben we de brug geperfectioneerd en zijn er bruggen voor velerlei doeleinden ontstaan. Zo ook de beweegbare brug. Een brug die naar believen geopend en gesloten kan worden, zodat weg- en waterverkeer doorgang kan krijgen.

De eerste echte beweegbare bruggen zijn echter gecreëerd voor een ander nut. Het buitenhouden van ongewenste indringers. Valbruggen, beter bekend als ophaalbruggen, bij kastelen werden opgetrokken wanneer de vijand in aantocht was, zodat deze het kasteel niet kon binnendringen (en bestreden vanaf de kasteelmuren).

Tegen het einde van de 18e eeuw, vanaf het begin van de industriële revolutie gaat het hard met de beweegbare bruggen. Er komen aparte ingenieurs die allerlei nieuwe varianten bedenken; de basculebrug, de klapbrug, de rolbasculebrug, de rolbrug, de draaibrug, de kraanbrug, de hefbrug, de dompelbrug, de pontbrug en de tafelbrug. De houten bruggen met kettingen en touwen maken dan ook plaats voor ingewikkelde stalen constructies. En het einde van de ontwikkelingen is nog niet in zicht.

De ingenieurs en adviseurs van Antea Group zijn experts op het gebied van beweegbare bruggen. Naast de technologische ontwikkelingen, zijn in onze moderne tijd ook steeds meer regels op het gebied van (constructieve) veiligheid, betrouwbaarheid en allerlei richtlijnen (machinerichtlijn, NEN, ISO). Onze specialisten zijn thuis in alle facetten van het maken en in stand houden van beweegbare bruggen. Neem gerust contact met ons op!