Koninklijke opening Johan Frisosluis

Koninklijke opening Johan Frisosluis

8 mei 2014

Koning Willem-Alexander opende donderdag 8 mei de nieuwe Johan Frisosluis in Stavoren. De nieuwe sluis is onderdeel van het Friese Merenproject. Antea Group is in opdracht van de provincie Fryslân nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe toegangspoort tot Fryslân.

De Johan Frisosluis verbindt het IJsselmeer met het Friese merengebied. Voor watersporters is de sluis een belangrijke toegangspoort tot Friesland. De sluis is echter bijna een halve eeuw oud. Als het gaat om capaciteit en veiligheid is de sluis niet meer toereikend. Zo loopt de wachttijd in het hoogseizoen soms op tot meer dan twee uur.

Aanleg tweede sluis
De aanleg van de tweede sluis maakt een einde aan deze lange wachttijden en lost het capaciteitsprobleem minimaal tot het jaar 2050 op. De sluis heeft een bijzondere uitstraling. Met een groene en natuurlijke kolk met riet, een grastalud en afmeermogelijkheden doet de sluis nog het meest denken aan een comfortabel kleine jachthaven.

Antea Group had een prominente rol bij de ontwikkeling van dit complexe project in hartje Stavoren. Zo stelden we een ambitiedocument ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid op en beoordeelden we de plannen van aanpak en de ontwerpen. Daarnaast waren we betrokken bij de contractvoorbereiding, de aanbesteding en de contractbeheersing.