oliebestrijding oefening save knrm

Oefening verbetering oliebestrijding op de Noordzee

16 november 2018

Antea Group organiseerde op 17 oktober een internationale oefening ten behoeve van oliebestrijding op de Noordzee in opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta.

Het scenario betrof een aanvaring tussen een containerschip en een tanker. De tanker heeft zijn lading olie in de Noordzee verloren ten noordwesten van Eemshaven. In het kader van de samenwerkingsverband DenGerNeth (Denmark, Germany, Netherlands) vraagt Nederland de Duitse en Deense oliebestrijdingsvaartuigen ter plaatse van het incident voor assistentie. Het is essentieel dat de olie niet in de Waddenzee terecht komt.

Oliekerende schermen

Maar liefst vijf schepen en een vliegtuig uit Denemarken, Duitsland en Nederland hebben deelgenomen aan de oefening. Tijdens deze oefening is de olie succesvol opgeruimd met behulp van oliekerende schermen, een Current Buster en veegarmen. Daarnaast is het gebruik van Sens2Sea radar en real-time luchtbeelden getest. Tot slot is het overpompen van olie van de deelnemende schepen naar een terminal, naar een ander schip en naar een bilgeboat in de haven getest.

Geslaagde samenwerking

Het testen van de beschikbare oliebestrijding- en detectie-apparatuur, de samenwerking tussen de internationale partijen en communicatie is goed verlopen. We kijken terug op een heel geslaagde oefening waarbij wij een belangrijke rol hadden in de voorbereiding, oefenleiding en het waarnemen.