Ontkalken koelwaterbassin staalindustrie met vernieuwende baggermethode

Ontkalken koelwaterbassin staalindustrie met vernieuwende baggermethode

2 december 2015

Antea Group heeft met behulp van een vernieuwende baggermethode een koelwaterbassin van Harsco Metals ontkalkt. Dit bassin werd gebruikt voor het koelen van vloeibare staalslakken.

Businesslijnen:

Door het hoge kalkgehalte in de slakken heeft zich in enkele jaren een kalklaag van circa 50 cm ontwikkeld in het koelwaterbassin. Hierdoor verstopten leidingen en appendages en kwam het koelproces, een essentieel onderdeel in de staalindustrie, in gevaar. Daarnaast had Harsco te maken met hoge onderhoudskosten.  Met een onbemand bootje is het water met kalk opgezogen van de bodem van het bassin en in een geotube gespoten. Na bewerking werd het kalk-loze water teruggepompt in het bassin. Op deze wijze is circa 150 m3 aan kalk verwijderd zonder dat het bassin uit bedrijf werd genomen. Dit laatste was een belangrijke vereiste van de opdrachtgever.

Een volgende stap is het overdekken van het bassin met een folieconstructie om uitwisseling met CO2 uit de atmosfeer tegen te gaan en daarmee kalkafzetting in het bassin grotendeels te stoppen.