Open dag PEC Zwolle extra veilig dankzij high-tech onweerdetectie

Open dag PEC Zwolle extra veilig dankzij high-tech onweerdetectie

24 juli 2014

Heerenveen, 24 juli 2014 - Tijdens de open dag van PEC Zwolle, op 26 juli in het IJsseldelta stadion, wordt high-tech onweerdetectie ingezet. De Onweer Data Service is een hoogwaardig detectie-systeem dat de organisatie helpt om bij naderend onweer tijdig en gericht veiligheidsmaatregelen te nemen. De organisatie besloot tot inzet van het detectiesysteem na het slechte weer bij de start van de open dag vorig jaar.

Bliksemgevaar vormt een reëel risico voor de bezoekers en medewerkers van een evenement, zoals een open dag. De organisatie is met Onweer Data Service in staat om bij naderend onweer passende veiligheidsmaatregelen te nemen op basis van accurate en actuele gegevens. Het systeem berekent de exacte inslag en tijdstip van inslagen voor 2 zones (25 en 12 kilometer) rondom het stadion.

Elke blikseminslag vroegtijdig in beeld
Ontwikkelaar van der Heide (onderdeel van het internationaal opererende advies- en ingenieursbureau Antea Group) beschikt samen met Siemens over een hightech bliksem-detectienetwerk met sensoren in heel Europa. Aan de hand van de informatie van deze sensoren rekent een centrale computer van elke blikseminslag de exacte tijd en plaats van inslag uit. Bij naderend bliksemgevaar geeft het systeem de organisatie tijdig een waarschuwing via sms of mail.

Online monitoren
Het detectiesysteem bewees onlangs zijn grote waarde tijdens Pinkpop. Dankzij de Onweer Data Service kon de festivalorganisatie een goede inschatting maken van de impact en de risico's van het noodweer dat het festivalterrein trof. Dankzij het systeem konden onweersactiviteiten realtime gemonitord worden en nam de organisatie passende maatregelen.