Studie reflecterende belijning fietspaden Noord-Brabant voor veilig fietsen

Studie reflecterende belijning fietspaden Noord-Brabant voor veilig fietsen

28 november 2016

Op fietspaden zonder verlichting levert reflecterende markering een goede bijdrage aan veilig fietsen in het donker. Dat blijkt uit een studie van Antea Group, in opdracht van de provincie Noord-Brabant. In het afgelopen jaar zijn op de N631 (tussen Rijen en Oosterhout) proefvakken ingericht met diverse soorten markeringen, die vergeleken zijn met de situatie zonder markering.

In het onderzoek zijn negen soorten markeringen getest, van innovatieve lichtgevende markeringen tot traditionele wegenverf. Scholieren en senioren zijn tijdens de testfase rechtstreeks ondervraagd naar hun bevindingen. Ook wegbeheerders hebben ervaringen gedeeld en de provincie heeft met filmbeelden op de fiets de verschillende situaties vastgelegd.

Antea Group is op basis hiervan tot een afweging en advies gekomen. Dit advies is door de provincie overgenomen tot uitvoeringsbeleid: alle fietspaden langs provinciale wegen in Brabant krijgen aan weerszijden de geadviseerde doorgetrokken, reflecterende markering. Op het fietspad tussen Rijen en Oosterhout wordt de veilige belijning als eerste aangebracht op de stukken waar nog geen markering aanwezig is. Deze wordt nog voor de winter aangebracht.