Aan de wieg van Europa’s grootste én mooiste radartoren

Aan de wieg van Europa’s grootste én mooiste radartoren

De hoogste nautische radartoren van Europa, uitgerust met een van de beste civiele radarantennes ter wereld is de Schelderadartoren. De toren op voormalig werkeiland Neeltje Jans in Zeeland, kan imposante cijfers overleggen. Daarnaast won de toren meteen na oplevering de Betonprijs 2015 in de categorie ‘Constructief Ontwerp’. Antea Group was vanuit België én Nederland nauw betrokken bij de totstandkoming van de radartoren.

Businesslijnen:

Sluitstuk Schelde Radar Keten

Rijkswaterstaat en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse overheid initieerden in 2007 de bouw van een nieuwe radartoren. De toren vormt de laatste schakel in de Schelde Radar Keten: vijf bemande en 21 onbemande radarposten in Nederland en Vlaanderen die de scheepvaart op de Westerschelde en de Scheldemonding beveiligen.

Internationale samenwerking Antea Group

Antea Group Nederland en Antea Group België stonden aan de wieg van de radartoren. Onze specialisten brachten onder meer potentiële locaties in kaart voor een optimale radardekking. Uit deze studie kwam Neeltje Jans, het voormalig werkeiland voor de Oosterscheldekering, als voorkeurslocatie naar voren. Daarna stelden we een Design & Construct contract op voor de torenbouw en één voor de radarantenne.

Tot slot evalueerden we het ontwerp van de toren. Voor deze 115 meter hoge betonnen naald is alles uit de kast gehaald om topkwaliteit te leveren als het gaat om functionaliteit, veiligheid en levensduur (>100 jaar). Dat de toren hiermee de tweejaarlijkse Betonprijs in de wacht sleepte, was voor alle betrokkenen een kroon op het werk.