aardgasvrij aardgasloos aardgasvrije wijken energietransitie

Balk-Zuidoost: samen de energietransitie concreet maken

Huurwoningen die verduurzaamd worden; riolering die aan vervanging toe is; gasleidingen die verouderd zijn én een gemeente met energie-ambities. Een samenloop die je in steeds meer woonwijken in Nederland ziet. Een ideale startpositie om de energietransitie in gang te zetten. Zo ook in het Friese dorp Balk. Hier bracht Antea Group in opdracht van de gemeente De Fryske Marren partijen en belangen bijeen om de wijk Balk-Zuidoost energiezuinig te maken.

Balk-Zuidoost: een woonwijk gebouwd in de jaren zestig en op meerdere gebieden toe aan vernieuwing. Zo wil corporatie Wonen Zuidwest-Friesland tientallen huurwoningen in de wijk energiezuinig en levensloopbestendig maken. De gemeente heeft op haar beurt plannen om de riolering op termijn te renoveren, de openbare ruimte te beschermen tegen wateroverlast en de wijk energieneutraal te maken. Voor Liander is het gezien de energietransitie ook een interessante wijk, omdat er oude afgeschreven gasleidingen liggen.

Keuze warmtenet

Komt nog eens bij dat gemeente een keuze moet maken over de toekomstige (aardgasvrije) warmtevoorziening in de wijk. Wordt het groengas, elektriciteit, stadsverwarming of een combinatie daarvan? Een besluit dat onder andere van invloed is op de infrastructuur die Liander vanuit zijn aansluitplicht moet aanleggen. Maar ook op de woningbouwcorporatie die moet weten of er straks warmtepompen, vloerisolatie, nieuwe verwarmingsketels in de te renoveren woningen moeten komen. En natuurlijk de particuliere woningbezitters die willen weten waar ze aan toe zijn.

Slim en realistisch

Je hebt elkaar nodig om de energietransitie concreet te maken. En samen kom je tot betere en (vooral) realistische oplossingen. Antea Group bracht al deze ingrediënten daarom bij elkaar. In enkele interactieve sessies werden kansen in kaart gebracht en oplossingen onderzocht. In het vervolgtraject werken we deze uit en bepalen we wat ze concreet betekenen voor de technische mogelijkheden, de financiën en voor de bewoners van de wijk. Dit afwegingskader is een belangrijke opmaat naar het uitvoeringsprogramma.