Cleveringsluis Lauwersoog waterschap noorderzijlvest

Beoordeling constructieve veiligheid 33 bruggen Waterschap Noorderzijlvest

Dag van de Ingenieur

Wij zijn enorm trots op onze ingenieurs! Zij zijn trots op hun projecten. Op deze Dag van de Ingenieur presenteren 5 van onze top-ingenieurs een project waar ze ontzettend trots op zijn. En waarom dit project één voor in de vitrinekast is. Sander Krook vertelt over de beoordeling van de constructieve veiligheid van 33 bruggen voor Waterschap Noorderzijlvest.

Sander Krook Waterschap Lauwersoog dagvandeingenieur

Sander Krook, projectleider civieltechnische kunstwerken 

Hoe is het om ingenieur te zijn?
Super gaaf! Als ingenieur ben je constant met vernieuwende en innoverende projecten bezig. Elk project is daarom weer uitdagend en leerzaam om te doen.

Aan welk project werk je nu en wat is daar bijzonder aan?
Wij zijn momenteel bezig met het inspecteren en constructief analyseren van 33 bruggen voor het Waterschap Noorderzijlvest. Het uitdagende hieraan is dat je niet maanden aan één grote brug werkt, maar aan 33 bruggen tegelijk. Alle kennis die ik in mijn carrière tot nu heb vergaard komt hierin samen. Het gaat om zowel stalen, houten en betonnen bruggen als vaste en beweegbare bruggen.

Ook qua type werkzaamheden heeft dit project enorm veel variatie. We zijn begonnen met een archiefstudie naar de bruggen. Daarna zijn we buiten de bruggen gaan inspecteren en hebben we diverse materiaalonderzoeken gedaan en monsters naar het laboratorium opgestuurd voor beproefing. Momenteel zijn we druk bezig om al deze gegevens te verwerken in onze constructieve herberekeningen. Kortom; veel kennis en variatie in een korte periode.

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?
Antea Group is een groot bedrijf waardoor er veel slimme en ervaren mensen om je heen zitten. Ik merk dat dit mijn eigen ontwikkeling enorm bevordert. Als ik iets nog niet weet, is er altijd wel iemand in de buurt die het antwoord en de kennis klaar heeft staan.

Daarnaast werk je bij Antea Group aan een goede mix van grote en kleine projecten. Van het kleine parkbruggetje op de hoek van de straat tot die enorme schutsluis of ophaalbrug aan de doorgaande weg. Ook krijg je bij Antea Group echt de ruimte om je te ontwikkelen in die richting die je zelf leuk vindt en waar je talenten liggen.

Waarom zouden volgens jou jongeren een ingenieursstudie moeten gaan doen?
Als ingenieur ben je constant bezig met jezelf en je eigen kennis door te ontwikkelen. Daarnaast werk je aan variërende en uitdagende projecten. Ook heeft je werk als ingenieur vaak een grote maatschappelijke impact. Als ik aan het ontwerp van een brug heb meegewerkt, geeft het mij een enorm gevoel van voldoening wanneer ik enkele maanden later het fysieke resultaat zie.

Ook net als Sander werken in de civiele techniek?

Solliciteer op één van onze vacatures!

Lauwersoog boring Cleveringsluizen ingenieur inspectie

Over het project: Beoordeling constructieve veiligheid 33 bruggen

Een kunstwerk dient gedurende de levensduur veilig bruikbaar te zijn. Om dit aan te tonen, dient het constructieve veiligheidsniveau van een kunstwerk te voldoen aan geldende wet- en regelgeving. Antea Group heeft van het Waterschap Noorderzijlvest daarom opdracht gekregen om voor 33 bruggen binnen hun beheergebied de constructieve veiligheid te analyseren.

Inspectie

Middels archiefstudies, inspecties, metingen op locatie en laboratoriumonderzoeken worden alle benodigde gegevens geïnventariseerd. Op basis van de verkregen gegevens worden door onze constructeurs de constructieve herberekeningen uitgevoerd per brug op basis van de NEN 8700 en NEN 8701.

Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan de constructieve risico’s als gevolg van geïnduceerde aardbevingen die in deze regio kunnen voorkomen. Hiervoor wordt door ons een extra constructieve beschouwing uitgevoerd op basis van de NPR 9998 richtlijn.

Onderhoudsplanning

De resultaten hiervan worden vertaald naar een constructieve draagkracht per brug. Indien de brug niet langer veilig bruikbaar blijkt, worden er maatregelen geadviseerd voor het geheel vervangen of behouden en herstellen van de brug. Dit kan zijn in de vorm van het vervangen of versterken van constructie onderdelen of het toepassen van verkeersmaatregelen.

Tevens wordt er op basis van de inspectiebevindingen per brug een onderhoudsplan en planning opgesteld met de te verwachten onderhoudskosten voor een periode van 10 jaar. Zo draagt Antea Group bij aan de veiligheid van de bruggen van het waterschap Noorderzijlvest!