Ritsumasyl brug Provincie biobased

Bouw bio-based composiet fietsbrug in Ritsumasyl

Over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl (Friesland) wordt een beweegbare fietsbrug van biologisch materiaal gebouwd. De brug vormt een belangrijke schakel in het fietsroutenetwerk tussen de dorpen aan weerszijden van het kanaal. Een dergelijke bio-based composiet brug in het openbare wegennet, is een primeur voor Nederland.

Onder leiding van Provincie Fryslân onderzocht een bouwteam de mogelijkheden voor bio-based composieten in de bruggenbouw. Dit leidde tot een ontwerp van een 66 meter lange draaibrug met een beweegbaar dek van 34 meter (22 meter overspanning en 12 meter contragewicht) en een vast dek van 32 meter. In plaats van traditioneel materiaal zoals beton of staal zullen de dekken voor 80% bestaan uit duurzaam materiaal zoals natuurlijk hars en vlas.

Aan dit prachtige project waarin infrastructuur, circulaire economie, innovatie en kennisontwikkeling samenkomen, draagt Antea Group bij door de combinatie Reef Infra/Jansen Venneboer te assisteren in bouwteamverband. In het bouwteam van dit innovatieve project zitten eveneens de provincie Fryslân en producent Infra Composites B.V. In een ‘gouden schil’ rondom dit bouwteam zijn o.a. onderwijsinstellingen (Green PAC) vertegenwoordigd. De bouw start medio 2018, de brug is begin 2019 klaar.