Brug Burgum: Een perfecte uitvoering

Brug Burgum: Een perfecte uitvoering

Twee stalen brugdekken van 200 en 260 ton. Een drijvende kraanbok van 55 meter hoog en een hijsvermogen van 300 ton. Zaterdag 12 maart was het dag van de grote getallen in het Noord-Friese Burgum. Hier werd naast de bestaande brug over het Prinses Margrietkanaal een nieuwe beweegbare brug ingehesen. Een mega-operatie die niet alleen veilig, maar ook sneller verliep dan gepland.

Businesslijnen:

Onder leiding van consortium Nije Daam plaatste ‘superkraanbok' Triton vanaf het water de beweegbare delen op de kelderen pijler van de nieuwe basculebrug. Het eerste deel werd in een uur tijd ingehesen, twee keer zo snel dan verwacht. Hierdoor kon de tweede plaatsing, die gepland stond voor de avond, worden vervroegd. Iets na het middaguur lag ook het tweede brugdeel op z’n plek. Het weg- en vaarverkeer ondervond minimale hinder van het werk.

Onze collega’s van de businesslijn Infra hadden een belangrijk aandeel in de hele operatie. Het draaiboek werd in de afgelopen maanden intensief getoetst en voorbereid. Samen met de aannemer is er gekeken naar hoe deze operatie tot in perfectie kon worden uitgevoerd. Het geeft veel voldoening wanneer dit uiteindelijk veilig, beheerst, met minimale hinder en zelfs veel sneller dan verwacht kon worden gerealiseerd. 

De brug maakt onderdeel uit van het project De Centrale As, het grootste infraproject in Noord-Nederland van dit moment. Namens de provincie Friesland verzorgt Antea Group het contractbeheer van dit deelcontract van het Centrale As-project.