nationale park de hoge veluwe nieuwbouw

Centrumgebouw Hoge Veluwe: ‘Een project waar je met hart en ziel inzit’

Achter de schermen bij de bouw van een nieuw icoon

Beton moet gestort, spanten gezet, muren gemetseld. Op de bouwplaats worden voor het oog de meest zichtbare meters gemaakt. Maar ook achter de schermen is het vaak volle bak. Zeker bij een icoon als het nieuwe centrumgebouw van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bouwbegeleider Sander Lagendijk (Antea Group) neemt ons mee in de coulissen van een uniek bouwproject.

Businesslijnen:

Dit artikel verscheen in magazine Bouwen in het Oosten

Hij werkte jarenlang in de monumentenzorg en werd daar gevormd als adviseur. Toch kan juist dit nieuwbouwproject Sander Lagendijk in alle opzichten bekoren. ‘Voor mij is het centrumgebouw nu al een monument: qua architectuur, materiaalgebruik en ligging. Zo benaderen we het project dan ook. Wat dit voor mij persoonlijk betekent? Dat ik heel erg met de details bezig ben. Samen met architect en aannemer kijk ik continu of het net nog even mooier en slimmer kan. Je wilt gewoon het maximale eruit halen.’

‘En ja, dan zijn we best kritisch’, geeft hij toe. ’Zo hebben we onlangs nog uitgebreid stilgestaan bij de grote dakkapel boven de hoofdingang. Dit geeft een prachtige lichtinval. We zijn continu aan het bijslijpen om ervoor te zorgen dat de uitlijning van de kapel en de aftimmering het licht zo perfect mogelijk maken. Ja, dat is centimeterwerk. Iemand van buiten zal denken: waar gaat dit over… Maar al die kleine details bepalen uiteindelijk wel de kwaliteit van het eindresultaat.’

Geen geheimen

Sowieso kent het ontwerp geen geheimen voor Lagendijk. ‘Antea Group is al vele jaren betrokken bij de komst van dit gebouw [zie kader]. Tien jaar geleden werden de eerste schetsen en plannen al gemaakt. We hebben meegedacht over het programma van eisen, bouwkundige en installatietechnische adviezen gedaan en de aanbesteding begeleid. En nu zijn we als general contractor verantwoordelijk voor de uitvoering. In dit gebouw zit ontzettend veel denk- en rekenwerk van collega’s. Dat ik nu met mijn collega Ruben van Dasler deze laatste fase mag begeleiden is natuurlijk ontzettend gaaf.’

Als het even kan, neemt hij elke dag een kijkje op de bouwplaats. Lagendijk: ‘Het liefst zou ik elke dag een grote ronde maken. Maar daarvoor is het gewoonweg te druk. Er moet tijdens de bouw ontzettend veel gecontroleerd en besproken worden: planning, veiligheid, constructie. Dit betekent dat je veelal in tekeningen en allerlei documentatie zit of je dat je in overleg bent. Maar minstens één keer per week ga ik met de uitvoerder van aannemer Rots Bouw de bouwplaats op om alles na te lopen. Ik kijk dan met mijn monumentenoog; hij met het oog van de aannemer. Ik let op de details, en hij zorgt ervoor dat ik me er niet in verlies. Op die manier houd je elkaar scherp.’

‘DIT IS GEEN SERIEBOUW, HÈ. JE MAAKT MET ELKAAR OP EEN UNIEKE PLEK EEN ICONISCH GEBOUW'

Het vergrootglas

Die samenwerking in het bouwteam verloopt prima. ‘Dit is geen seriebouw, hè. Je maakt met elkaar op een unieke plek een iconisch gebouw. En met Het Nationale Park De Hoge Veluwe werk je voor een opdrachtgever die veel ruimte en vertrouwen geeft. Dit vraagt van alle partijen betrokkenheid en vakmanschap. Die houding hebben we gelukkig allemaal: van aannemer, architect tot de installateur. Dat gaat soms best ver. Dan zitten we met de architect in de bouwkeet om nóg een keer dat 3D-model door te lopen. Dan gaat alles weer onder het vergrootglas: van het materiaal voor de raamafsluiting tot de kleur van de voegen.’

Neemt niet weg dat het werk zich wel laat dwingen door een strakke planning. Lagendijk: ‘Eind juni 2019 staat de opening gepland, daar werken we keihard naar toe. Maar je krijgt onderweg te maken met de nodige tegenslagen. Zo is tijdige levering van materialen door de huidige bouwhausse niet vanzelfsprekend. Zo liet een levering aluminium dakplaten langer op zich wachten. Hierdoor heb je het gebouw pas later winden waterdicht. Dit heeft weer gevolgen voor de aanleg én de droogtijd van de gietvloer. Dan is het een opluchting wanneer je ’s ochtends op de bouwplaats komt en ziet dat die platen zijn geleverd. Kun je in elk geval weer een stap verder.’

Richting de opening zal die ‘planningsstress’ ongetwijfeld toenemen. ‘Maar dat is inherent aan het vak; we blijven hoe dan ook kalm’, glimlacht Lagendijk. ‘Als het gebouw éénmaal klaar is, kijk ik er samen met mijn collega’s met enorm veel trots en plezier op terug. Deze plek is straks één van de eyecatchers van het park, de komende decennia zullen honderdduizenden mensen dit icoon bezoeken: prachtig om hier mijn bijdrage aan te leveren.’

Antea Group & Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Antea Group is sinds jaar en dag betrokken bij Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Sinds 2005 is het ingenieurs- en adviesbureau verantwoordelijk voor alle vraagstukken rondom het gebouw- en wegonderhoud: van technisch advies, contracting tot planning. De specialisten van Antea Group stellen onder meer een meerjarenonderhoudsplan tot 2039 op voor het Nationale Park. Hierin worden alle bedrijfsgebouwen, woningen, opstallen, wegen, bruggen, fietspaden en andere bijzondere elementen opgenomen. Naast het nieuwe centrumgebouw, waarvan Antea Group hoofdaannemer is, werkt het bureau aan de aanleg van nieuwe wegen en fietspaden en diverse verbouwingen aan woningen en bedrijfsgebouwen.