Carbon Fix kunstgrasveld Teteringen Breda

CO2-neutraal kunstgrasveld in Breda

Carbon Fix als fundering

Antea Group Sport heeft in Teteringen, gemeente Breda, een kunstgras trapveld CO2-neutraal aangelegd. In de fundering is een laag Carbon Fix gebruikt. Dit is een olivijnhoudend gesteente dat CO2 vastlegt, met behoud van sporttechnische eigenschappen. Door het kunstgrasveld CO2-neutraal aan te leggen, wordt een steentje bijgedragen aan de verbetering van het klimaat.

Businesslijnen:
Tags:

Kunstgrasvelden worden gebouwd op een stenige fundering; meestal bestaand uit lava. In Teteringen is een deel van de lava vervangen door een ander gesteente: Carbon Fix. Een belangrijk bestanddeel van Carbon Fix is olivijn. Dit speciale materiaal reageert op CO2 uit de buitenlucht. Op die manier wordt CO2 vastgelegd in de vorm van carbonaten, meestal magnesiumcarbonaat. Deze reactie is onomkeerbaar en zorgt ervoor dat de CO2 permanent, dus niet tijdelijk, wordt vastgelegd in onoplosbare verbindingen.

Een laagje Carbon Fix van één of twee centimeter is voldoende om evenveel CO2 vast te leggen als er bij de aanleg van een veld vrijkomt. Om ook CO2 te compenseren die vrijkomt bij de productie van de materialen, alsmede bij het jarenlange onderhoud en het opruimen van het veld aan het einde van de levensduur, is een laagdikte nodig van circa drie centimeter.’

De constructie is door NOC*NSF goedgekeurd. Carbon Fix is uitvoerig getest door Kiwa ISA Sport en voldoet ruimschoots aan de sporttechnische eisen. 

Carbon Fix kunstgras Breda