Gebruiksoppervlakten BAG in beeld

Gebruiksoppervlakten BAG in beeld

Businesslijnen:
Tags:

Uitdaging

In 2010 zijn vrijwel alle gemeenten, na een intensief implementatieproces, aangesloten op de Landelijke Voorziening BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen). Veel gemeenten hebben toen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de gebruiksoppervlakten van de niet-woningen/bedrijven met zogenoemde conversiefactoren (door ministerie toegestane omrekenmethode) te bepalen. Dat scheelde toen veel tijd en geld. Wel moeten gemeenten bij de eerstvolgende BAG-inspectie aantonen op welke manier aan de kwaliteit van de oppervlakten is gewerkt en welke verbeteringen hierin zijn bereikt. Op dit moment zijn de BAG-inspecties in volle gang en is het voor deze gemeenten belangrijk om de juiste plannen klaar te hebben en acties te hebben uitgezet.

Antea Group ondersteunt/ondersteunde diverse gemeenten, waaronder de gemeenten Son en Breugel, Nuenen, Boekel, Dronten en Gulpen-Wittem bij het op orde krijgen van deze gegevens. 

Oplossing

Door kaartinformatie en administratieve informatie over gebouwen te combineren, hebben gemeenten al snel een goed beeld van de kwaliteit van de gebruiksoppervlakten van bedrijven. Met GIS-analyses is gericht te bepalen bij welke objecten het nodig is om ter plaatse of vanuit het bouwdossier een meting uit te voeren. Antea Group heeft hiervoor met succes een werkproces ingericht, waardoor gemeenten ontlast worden en voorzien worden van gegarandeerd juiste oppervlakte-informatie. Dit alles binnen de normering van de NEN 2580. 

Resultaten

Uit de opgeleverde analyses blijkt dat er bij minimaal 50% van de bedrijven in gemeenten met een GIS-analyse aangetoond kan worden wat de gebruiksoppervlakte van een object is. Alleen in complexere en onoverzichtelijke gevallen wordt een bouwkundig inventariseerder op pad gestuurd om het bedrijf ter plaatse in te meten. Dit scheelt enorm in de kosten en resulteert in correcte gebruiksoppervlakten waar ook de BAG-inspecteurs niets tegenin kunnen brengen.

 

Met ingang van 1 januari 2014 hebben Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud en Oranjewoud Realisatie een nieuwe naam gekregen: Antea Group. Deze referentie betreft een project dat vóór 1 januari 2014 is uitgevoerd onder de naam Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud en/of Oranjewoud Realisatie. Uit juridisch oogpunt zijn de bedrijven niet gewijzigd; alleen de statutaire naam en handelsnaam zijn gewijzigd. Deze naamswijziging heeft geen consequenties voor de rechtsgeldigheid van deze en andere bestaande referenties.