Kantelstuw zonne-energie Oling

Kantelstuw op zonne-energie

Werkzaamheden polder Oling

In opdracht van Waterschap Noorderzijlvest heeft Antea Realisatie B.V. diverse projecten uitgevoerd. Zoals het verbeteren van de waterhuishouding in de binnenpolder Oling nabij Appingedam in Groningen.

Het oude gemaal Oling werd niet veel meer gebruikt. Het gemaal is als een monument benoemd die past in het landschappelijk karakter van Groningen. De pomp en besturing is door Antea Group verwijderd waarna de in- en uitstroombakken zijn gesloopt. De openingen zijn veilig afgedicht zodat de naastliggende bewoners een mooi tuinhuisje als industrieel erfgoed in gebruik hebben kunnen nemen.

Unieke besturing op zonne-energie

In de Dijkhuistertocht is door Antea Group een alternatief plan uitgewerkt door een beter te regelen handbediende kantelstuw in plaats van de in het bestek gevraagde schotbalkenstuw te realiseren. Voor de naastliggende Olingerstuw is een innovatieve besturing gerealiseerd op de 7 meter brede kantelstuw met een aandrijving en besturing op zonne-energie middels een CB Greenbox. Deze is nog niet eerder in Noord Nederland toegepast.

Besturingsapp

De Greenbox regelt de stuwstand aan de hand van gegevens van de ultrasone niveau sensoren in het boven en beneden pand, maar is ook op afstand te besturen middels een besturingsapp op de tablet of smart telefoon. Door het toepassen van de Greenbox is een kostenverhogende elektriciteitsaansluiting niet noodzakelijk. Momenteel wordt de CB Greenbox verder doorontwikkeld.

Antea Group realiseert deze werkzaamheden met eigen vakkundige waterbouwers.