Koppeling c.a.r.s. gbi software sudwest fryslan

Koppeling GBI en C.A.R.S biedt inzicht in verbindingen

Efficiëntere inzet van retentievoorzieningen

De koppeling tussen GBI en C.A.R.S geeft gemeente Súdwest-Fryslân inzicht in hoe de gemalen, retentievoorzieningen en overstortgebieden functioneren en hoe ze met elkaar in verbinding staan.

Businesslijnen:

"In C.A.R.S krijgen wij gebiedsoverzichten uit GBI, waardoor wij een volledig overzicht hebben van het rioolstelsel. Middels persleidingen zien wij welke riolering en gemalen gekoppeld zijn. Met dit inzicht gaan wij de retentievoorzieningen efficiënter inzetten!", vertelt Siem Willem van Steinvoort, technisch medewerker van gemeente Súdwest-Fryslân.

Voorkomen van overstorten

Volgens Van Steinvoorn is het optimaal benutten van retentievoorzieningen, ook wel bassins genoemd, uitermate belangrijk. "In droge perioden kan het zelfs overstorten voorkomen. Met de koppeling tussen GBI en C.A.R.S is het voor iedereen beter inzichtelijk waar leidingwerk loopt en welke gemalen eventueel kunnen lozen naar de bassins."

Direct informatie

Een ander bijkomend voordeel is dat iedere monteur direct weet welk gemaal invloed heeft op welk gebied, en zo ook weet waar bijvoorbeeld persleidingen uitmonden in de riolering. "Bij een storing moest voorheen de monteur zoeken naar het lozingspunt en meerdere putdeksels opentrekken totdat hij op de juiste plek was. Nu hoeft degene alleen het C.A.R.S-systeem te openen en weet hij direct waar het probleem is. En het maakt niet uit of de monteur één dag of al jaren werkt bij gemeente Súdwest-Fryslân. Doordat C.A.R.S wordt aangevuld met GBI-informatie, weet de monteur direct wat hij waar en hoe moet doen."

"Doordat C.A.R.S wordt aangevuld met GBI-informatie, weet de monteur direct wat hij waar en hoe moet doen."

De volgende stap

De volgende stap is dat we ook de ‘terugweg’ gaan inrichten, informatie uit C.A.R.S presenteren in GBI. Door deze datakoppeling wordt informatie over gemalen gepresenteerd in GBI zodat alle informatie voor bijvoorbeeld het opstellen van een GRP direct voorhanden is in GBI. Dat werkt wel zo makkelijk. Naar verwachting is deze terugweg rond april 2018 beschikbaar. "Een mooi en efficiënt vooruitzicht voor gemeente Súdwest-Fryslân", aldus Van Steinvoort.

Bekijk onderstaand filmpje van YP Your Partner over de koppeling. Interesse of meer weten? Neem contact op met Cor Leenstra.