N211 Wippolderlaan laat burgers op innovatieve manier mee ontwerpen

N211 Wippolderlaan laat burgers op innovatieve manier mee ontwerpen

De provincie Zuid-Holland heeft in samenwerking met Antea Group en het Technasium ISW Hoogeland een innovatief experiment uitgevoerd: burgers kregen de mogelijkheid om binnen het project N211 Wippolderlaan zelf mee te ontwerpen.

De N211 Wippolderlaan wordt vanaf 2018 aangepast. Er komen extra rijbanen bij en ongelijkvloerse kruisingen. Het nieuwe wegontwerp heeft impact op de omgeving, bijvoorbeeld op het recreatiegebied de Zwethzone. In een workshop met gebruikers en bewoners is de omgeving echt betrokken bij de nieuwe inrichting van dit gebied door ze zelf te laten ontwerpen.

Bovenstaand een eerste impressie van het 3D-ontwerpen waarbij het wegontwerp gereed is, we de kunstwerken (viaducten ed) inlezen en we klaar staan om de omgeving te ontwerpen. Een momentopname waarmee we naar de bewoners zijn gegaan. In januari is het plan om de Minecraft modellen van de bewoners verwerkt te hebben in dit 3D ontwerp. We nodigen dan de scholieren weer uit om ons te helpen (en werk/ontwerpmethode aan te leren) dit tussen resultaat te communiceren naar de bewoners en gebruikers van de Zwethzone.

Wensen en ideeën direct gevisualiseerd

Tijdens de workshop werd gebruik gemaakt van een innovatieve techniek van Antea Group. De omgeving, inclusief het nieuwe wegontwerp, was volledig in 3D beschikbaar en kon van alle kanten bekeken worden. Bewoners en gebruikers konden hun wensen en ideeën aandragen van hoe zij vonden dat dit gebied ingericht zou moeten worden. Te denken valt aan mountainbikepaden, vissteigers, plaatsen van bomen, zichtschermen, enz. Deze ideeën zijn direct door leerlingen van het Technasium met behulp van het computerspel Minecraft (snelle bouw van kubusvormige objecten) in een 3D-model gevisualiseerd. Hierdoor werd direct zichtbaar wat dit idee zou betekenen voor de Zwethzone. Met de techniek van Antea Group kunnen al deze ideeën direct ‘ingeladen’ worden in het nieuwe ontwerp van de inrichting van dit gebied. In een volgende sessie koppelen we aan de bewoners terug welke ideeën meegenomen zijn en gaan we in overleg of de nieuwe inrichting voldoet aan hun verwachtingen.

Circulair Label

Dit project is, aan de hand van de principes van circulaire economie, beoordeeld als standaard. Op de principes Biodiversiteit en Toegevoegde Waarde scoort dit project het beste.