n480 lekkerland streefkerk scholieren gevaarlijk herinrichting

N480 veiliger dankzij dronetechniek en scholieren

De N480 loopt vanaf de veerstoep in Nieuw-Lekkerland naar de N479 bij Streefkerk. Provincie Zuid-Holland had de wens om deze negen kilometerslange autoweg veiliger en duurzamer in te richten. Antea Group kwam met een onderscheidend plan om dit te realiseren.

Businesslijnen:

Enkele ernstige verkeersongevallen, weggebruikers en omwonenden die de weg als onveilig ervoeren: voor de Provincie Zuid-Holland reden om de N480 veiliger in te richten. Projectmanager Peter van Kampen: “Maar wel op een innovatieve manier én met voldoende draagvlak van eindgebruikers. Dit  was ook de insteek van ons plan. Hoe onderzoeken we op een duurzame en slimme manier hoe de N480 veiliger kan?”

Drone voor inspectie, 0-meting en DTM

Van Kampen: “We kozen ervoor om een drone in te zetten voor de nulmeting, de inspectie en de Digitale Terreinmodel-meting. Daarnaast hebben we de drone zo geprepareerd dat we alle data konden omzetten naar een 3D-model voor het wegontwerp. Voor al deze acties zijn normaalgesproken vier werkgangen en minstens zoveel wegafzettingen nodig. Dankzij de inzet van een drone hadden we slechts één werkgang nodig én en hadden we snel en zeer gedetailleerde resultaten beschikbaar.”

Scholieren aan zet

Een tweede idee gooide eveneens hoge ogen. Van Kampen: ‘We hebben middelbare scholieren van het Technasium in Rotterdam bij het project betrokken en hen gevraagd: wat vinden jullie belangrijk voor de veiligheid van deze weg? Scholieren maken veel gebruik van de N480: het zijn ervaringsdeskundigen. Daarnaast is dit een prachtige opdracht om scholieren te laten ervaren hoe belangrijk techniek is voor onze leefomgeving. De leerlingen kwamen overigens met een interessante oplossing voor betere zichtbaarheid: belijning die oplicht zodra je komt aanrijden. Een idee dat de leerlingen hebben gepresenteerd aan het provinciebestuur.”

Het onderzoek van Antea Group resulteerde in een divers maatregelenpakket: van betere belijning, veiliger oversteekplekken tot en met asfaltvernieuwing. De eerste voorbereidende werkzaamheden voor een veiliger N480 zijn inmiddels in gang gezet.