Business line Infra

Natuurbrug Asselsche Heide verbindt Noord- en Zuid-Veluwe

Wegen en spoorlijnen doorkruisen de rijke natuur van de Veluwe. Zoals de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. Deze drukke lijn doorsnijdt onder andere de Asselsche Heide, een paar kilometer ten westen van Apeldoorn. Een natuurbrug over het spoor zorgt ervoor dat edelherten, wilde zwijnen en andere diersoorten veilig de oversteek kunnen maken. De natuurbrug komt in het verlengde te liggen van het ecoduct Hoog Buurlo over de A1. Zo ontstaat een robuuste natuurverbinding tussen Noord- en Zuid-Veluwe.

Als Antea Group spelen we een belangrijke rol in de totstandkoming van de natuurbrug. Zo hebben we de engineering voorbereid en hebben we de exacte locatie van de brug bepaald. Vervolgens ontwikkelden we een aantal ontwerpvarianten, waaruit opdrachtgever ProRail een voorkeursvariant heeft gekozen. Deze hebben we verder uitgewerkt. We begeleiden ook de aanbesteding en de uitvoering.

De brug komt op een plek waar de spoorlijn al acht meter verdiept ligt. Een voordeel, omdat bovenleidingen en seinen daardoor ongemoeid kunnen blijven. De natuurbrug wordt een op staal gefundeerde grondconstructie die dankzij de gebiedseigen grond, stobbenwallen, heuveltjes en poeltjes mooi opgaat in het landschap. Geen passerend edelhert zal doorhebben dat hij een van de drukste spoortrajecten van het land oversteekt.

Het project wordt naar verwachting april 2017 aanbesteed, waarna de bouw begin 2018 start. Als deze volgens planning verloopt, is de Veluwe eind 2018 een vitale natuurverbinding rijker.