Toepassing BaOpt en BIM bij Doelgroepenbad De Mirandabad Amsterdam

Toepassing BaOpt en BIM bij Doelgroepenbad De Mirandabad Amsterdam

Om alle doelgroepen een geschikte zwemvoorziening te kunnen bieden, is tegen het bestaande De Mirandabad in Amsterdam een doelgroepenbad van 15 * 8 meter met een diepte van 2 meter met beweegbare bodem gerealiseerd.

In opdracht van de gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid heeft Antea Group Bouw & Energie het ontwerp en STABU-bestek opgesteld en de bouwbegeleiding verricht. Het project is gerealiseerd in bouwteamverband met BAM Utiliteitsbouw en Hellebrekers, waarbij het ontwerp van de gevel is verzorgd door Alynia architecten. Er is gekozen voor bouwteamverband om de complexe uitvoering binnen het beschikbare budget en binnen een krappe planning te realiseren.

Innovatie, duurzaamheid en samenwerking

Het bad is voorzien van BaOpt, waarmee de gebruikers en personeel geen last hebben van tocht uit het ventilatiesysteem. Het toepassen van BaOpt is in Duitsland redelijk gewoon. In Nederland is het systeem in opkomst. Naast het aangename klimaat zijn er voordelen met betrekking tot het energieverbruik.

Gezien de zeer complexe bestaande situatie voor wat betreft de aansluiting op het bestaande gebouw, de hoogte, constructief en aansluiting op de bestaande installaties, heeft Antea Group gekozen om te ontwerpen in BIM. Het bouwkundige en constructieve ontwerp is inclusief de installaties in een 3D-model tot stand gekomen. Architect, constructeur en adviseurs hebben in één model gewerkt.