Unieke IJs- en Skeelerbaan voor Sportcentrum Omnisport Apeldoorn

Unieke IJs- en Skeelerbaan voor Sportcentrum Omnisport Apeldoorn

Businesslijnen:
Tags:

Uitdaging

Omnisport zocht een oplossing voor het warmte- en soms juist koudetekort in haar centrum. De gemeente Apeldoorn wil graag breedtesportvoorzieningen realiseren. Een ijs- en skeelerbaan naast Omnisport was daarom al voorzien bij het ontwerp van de herinrichting van gebied De Voorwaarts.

Bovendien heeft de gemeente duurzame ambities en kijkt ze kritisch naar materiaalgebruik, energiebronnen en de ‘klimaatrobuustheid’ van initiatieven. De schaatsvereniging DNIJ wilde graag kunstijs, zodat de baan vaker in het jaar bruikbaar is voor schaatsers. We hebben toen in het ontwerpteam enkele denktanksessies gehouden, om een passende en duurzame oplossing te vinden die de wensen met elkaar verbindt.

Oplossing

In 2009 werd door Antea Group Sport en haar partners een innovatief en uniek systeem. De betonnen schaats- en skeelerbaan is voorzien van een gesloten collectorsysteem. Dit systeem is aangesloten op een koude- en warmtebron. In de zomer wordt warmte opgeslagen en in de winter koude. Via warmtepompen wordt de klimaatbeheersing in het gebouw van Omnisport ondersteund. Het systeem is zo ontworpen dat het ook kunstijs kan maken en het is de eerste keer dat dit wordt toegepast in Nederland.

Resultaten

De baan is 400 meter lang en 8 meter breed. In de winter kunnen mensen ongeveer zes tot tien weken schaatsen, de rest van het jaar is de baan geschikt voor skeeleren. Schaats- en skeelervereniging DNIJ heeft hiermee een nieuw thuishonk, daarnaast is de baan ook toegankelijk voor het brede publiek. Dit duurzame initiatief leidt uiteindelijk tot grote energiebesparing. Het initiatief steunt de klimaatbeheersing van Omnisport en Apeldoorn krijgt er weer een prachtige nieuwe sportvoorziening bij.

Project details

Jaar: 2010
Plaats: Apeldoorn
Sportpark: Omnisport
Vereniging: DNIJ
 

Met ingang van 1 januari 2014 hebben Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud en Oranjewoud Realisatie een nieuwe naam gekregen: Antea Group. Deze referentie betreft een project dat vóór 1 januari 2014 is uitgevoerd onder de naam Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud en/of Oranjewoud Realisatie. Uit juridisch oogpunt zijn de bedrijven niet gewijzigd; alleen de statutaire naam en handelsnaam zijn gewijzigd. Deze naamswijziging heeft geen consequenties voor de rechtsgeldigheid van deze en andere bestaande referenties.