Beleidswaardengenerator omgevingswet milieumagazine

Veenendaal bereidt zich voor op Omgevingswet

Artikel uit Milieumagazine maart 2018

Wat moeten gemeenten straks, als de Omgevingswet in 2021 van kracht wordt, in hun omgevingsvisie en omgevingsplan vastleggen? Veenendaal besloot daarvoor eerst maar eens te achterhalen welke beleidswaarden de huidige plannen, nota’s en verordeningen bevatten om van daaruit verder te bouwen. Dat bleek een klus waarvoor hulp nodig was.

Lees het volledige artikel uit Milieumagazine

Toen de gemeente Veenendaal zich ging voorbereiden om de Omgevingswet in te voeren, bleek al gauw dat het lastig was om door de bomen het bos nog te zien. Want wat doe je met die uit de kluiten gewassen stapel beleidsdocumenten die de afgelopen jaren het licht heeft gezien? “Welke regels hebben we allemaal die een plekje moeten krijgen in de omgevingsvisie of het omgevingsplan? Dat was zo’n enorme brij, dat we de behoefte hadden aan een tool om handig door die hele brij heen te kunnen gaan”, vertelt Jan Heijkamp, team-coördinator ruimtelijke ordening en projectleider omgevingsplan. 

Beleidswaardengenerator

En dus riep de gemeente de hulp in van Antea Group. Dat vlooide 257 bestemmingsplannen, nota’s en verordeningen door op zoek naar ‘beleidswaarden’ (doelen, normen en regels) die straks de bouwstenen gaan vormen voor de omgevingsvisie en het omgevingsplan. We ontwikkelden een zogenaamde beleidswaardengenerator waarmee de gemeente gericht naar beleidswaarden kan zoeken om haar nieuwe omgevingsbeleid vorm te geven.